Ultimele stiri

PERICOL! Clădire istorică la un pas de prăbușire în zona Pieței Traian, tramvaie oprite și un mare focar de infecție

Mihalache 5

Ar trebui să se întâmple o tragedie ca situația să se rezolve pe strada Ion Mihalache din Timișoara, acolo unde o clădire este la un pas de prăbușire, punând în fiecare clipă în pericol viața trecătorilor. În weekend o parte din tencuială s-a desprins și a căzut pe liniile de tramvai, oprind astfel circulația mijloacelor de transport în comun până la degajarea molozului de către pompieri.

Situația nu e nouă pe strada Ion Mihalache, unde clădirea de la numărul 5 stă de ani buni în paragină. Imobilul reprezintă un adevărat pericol pentru trecători, dar mai ales pentru micuții ce stau și bat mingea zi de zi în fața clădirii, oricând fiind posibil să se desprindă bucăți de tencuială și să cadă peste ei. În plus, zona este și un adevărat focar de infecție, aceasta nemaifiind salubrizată de ani de zile.

Deși polițiștii locali au luat, în repetate rânduri, măsuri de sancționare contravențională a proprietarilor clădirii situate pe strada Ion Mihalache, aceștia nici nu au salubrizat clădirea, nici nu au demarat lucrările de reabilitare. În acest sens, la sfârșitul anului trecut, a fost deschis şi un dosar penal.

Totuși situația s-a agravat cu trecerea timpului, iar sâmbătă dimineața, bucăți din clădire s-au desprins și s-au prăbușit pe liniile de tramvai amplasate pe strada Ion Mihalache. Ca urmare, circulația mijloacelor de transport a fost oprită până când pompierii veniți la fața locului au reușit să degajeze bucățile căzute. Din fericire, nimeni nu a fost rănit de data aceasta, dar șansele ca acest lucru să se întâmple cresc cu fiecare zi cu care clădirea este lăsată să se degradeze.

Până acum, proprietarii clădirii din zona Fabric, firma SC Traiano Progect SRL, a strâns amenzi de peste 10.000 de lei, dar nu au dat semne că le-ar păsa prea mult, căci firma se află în insolvență. Totuși, pe vremea când viceprimarul Traian Stoia se ocupa de Direcția Clădiri a Primăriei Timișoara, acesta susținea că proprietarii au un plan bine stabilit în ceea ce privește clădirea de pe Ion Mihalache.  Conform acestuia, proprietarii ar fi lăsat clădirea să ajungă în stadiul acesta în mod intenționat, pentru ca mai apoi, să poată fi scoasa de pe lista monumentelor istorice, iar terenul de sub ea să fie folosit în alte scopuri.

„Aici e vorba de terenul de sub clădire, care a fost lăsată intenţionat în starea pe care o vedeţi, pentru a se obţine declasificarea clădirii din zona de protecţie a monumentelor istorice din Fabric şi, în final, terenul să se elibereze şi acolo să se poată construi altceva”, explica, la vremea respectivă, viceprimarul Stoia.

cladirea2

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*