Ultimele stiri

Persoanele care își vor lăsa locurile de veci în paragină timp de doi ani, vor rămâne fără ele

cimitir

Viceprimarul Traian Stoia precizează că în Monitorul Oficial din 11 iulie 2014 a fost publicată o lege votată în 8 iulie 2014 care privește cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, lege care reglementează transparența, activitățile de înființare, de funcționare a cimitirele precum și a serviciilor conexe.

„Această apariție legislativă era necesară și așteptată datorită faptului că reglementările românești în marea lor majoritate în acest domeniu erau nu numai depășite, ci chiar perimate. Până la intrarea legii în vigoare, vor urma 90 de zile, timp în care se așteaptă stabilirea prin Hotărâre de Guvern a criteriilor, normelor și regulilor detaliate privind înființarea acestor cimitire. Este vorba de criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare”, spune Traian Stoia.

Viceprimarul Timișoarei precizează că această lege stabilește normele și regulile privind înființarea, extinderea, desființarea, redeschiderea cimitirelor, precum și cele privind înhumarea, incinerarea, deshumarea și reînhumarea.

Potrivit noilor prevederi, există o prevedere care îi obligă pe cei care au dreptul de folosință a dreptului de înhumare să-l îngrijească în mod corespunzător. Mai exact, dacă-l lasă în paragină și nu-l îngrijește timp de doi ani, pierde dreptul de folosință, osemintele vor fi scoase, iar locul de veci va fi dat altcuiva.

„Dreptul de folosință mai poate fi pierdut și în cazul în care nu se plătește taxa de concesiune, dar și dacă persoanele respective primesc un alt loc de înhumare”, mai spune viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia.

2 Commentarii pe Persoanele care își vor lăsa locurile de veci în paragină timp de doi ani, vor rămâne fără ele

 1. Masura buna pentru oamenii in putere , dar neglijenti si dezinteresati de locurile de veci care trebuiesc ingrijite .
  Dar v-ati gandit , domnilor , la cei batrani , bolnavi , ramasi singuri pe lume , care si daca vor , nu mai pot ingriji un mormant? ,..sau la cei plecati in starinatate , care nu mai au in Romania decat rude plecate la ceruri?(..si enumerarea situatiilor poate continua..)
  Inainte de a baga pe toata lumea in aceeasi oala si a lua astfel de decizii , mai bine ati infiinta un serviciu public pentru ingrijirea acestor locuri , unde in schimbul unei taxe ,sa poata apela fiecare persoana care din varii motive , la un moment dat nu isi poate indeplini aceasta indatorire morala fata de cei dusi. Astfel ati mai aduce bani la buget , ati mai crea locuri de munca si nu ati mai calca in picioare sufletele celor care nu merita sa fie amendati de aceasta decizie.

 2. Oare cât de umană poate fi această prevedere din noua Lege privitoare la locurile de veci?, pentru numele lui Dumnezeu!, cum să fie adoptată o astfel de lege???: … „osemintele vor fi scoase după doi ani iar locul de veci va fi dat altcuiva … chiar dacă tu ai plătit pe cei șapte ani”
  Mâine se va scoate o lege cine nu-și îngrijește gospodăria va fi scos în stradă cu bocceluța în spinare …

  Cum rămâne cu cei plecați în străinătate, cu bătrânii, cu copii care își aduc aminted e mormintele părinților doar de 1 Noiembrie ?!, vor toți dezhumați?.
  Eu sunt adepta ordinii, curățeniei, și a respectării Legilor, dar așa o prevedere nu cred că o pot asimila și o pot accepta !. pentru că este INUMANĂ.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*