Ultimele stiri

Perspectivele economice ale României s-au îmbunatățit

fisc

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit uşor în noiembrie, de la 20 puncte luna trecută la 23,6 puncte, dar indicatorul privind situaţia economică actuală a continuat să scadă şi a intrat în teritoriu negativ, potrivit datelor ZEW

România se situează pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est în privinţa perspectivelor economiei locale pentru următoarele şase luni, în urma Austriei, unde percepţia analiştilor s-a îmbunătăţit cu 9,4 puncte faţă de octombrie şi a Slovaciei (+24,1 puncte), se arată într-un sondaj întocmit de institutul german de cercetare ZEW, în colaborare cu grupul austriac Erste.

În privinţa situaţiei actuale a economiei României, percepţia analiştilor s-a înrăutăţit în noiembrie la minus 0,1 puncte, după ce în octombrie indicatorul coborâse cu 7 puncte, la 0 puncte. Cu toate acestea, starea actuală a economiei locale este peste cea a Croaţiei sau Ungariei, unde indicatorul se află la -54,6 puncte, respectiv -20,6 puncte.

Perspectivele bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţit în noiembrie, potrivit studiului ZEW, iar indicatorul care măsoară aşteptările pentru indicele BET a consemnat un declin de 7,7 puncte, la 42,4 puncte.

În acelaşi timp, aşteptările pentru evoluţia leului s-au îmbunătăţit, ajungând la 3,3 puncte, de la 0 puncte în octombrie.

La sondajul pentru luna noiembrie au participat 71 de analişti financiari, dintre care 13 din Turcia. Regiunea Europa Centrală şi de Est include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Europa Centrală şi de Est a înregistrat o îmbunătăţire a perspetivelor privind evoluţia economiei în următoarele şase luni, indicele regiunii avansând cu 5,5 puncte, la 12,5 puncte, susţinut de evoluţiile din Slovacia, Turcia şi Cehia. Indicatorul pentru situaţia actuală a regiunii a coborât cu 22,3 puncte, la -12,6 puncte.

În privinţa zonei euro, analiştii financiari anticipează o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 10 puncte, la 15,8 puncte.

 

 

Preluat de pe mediafax.ro

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*