Ultimele stiri

Piele artificială fabricată în Iaşi. Folosirea ţesuturilor produse în România va scădea costurile operaţiilor

medici

Premieră în România. Într-un laborator din Iași se face piele artificială pentru transplant. Deocamdată se fac teste pe animale, dar peste doi ani pielea produsă în eprubete ar putea fi folosită în cazul pacienţilor cu arsuri. Astfel, costurile intervenţiilor chirurgicale se vor înjumătăţi.

De doi ani, într-un laborator din Iaşi se lucrează pentru obţinerea pielii artificiale. Procesul începe cu realizarea unei matrici speciale pe care apoi sunt puse celule, acum de origine animală, în viitor ale persoanei care ar avea nevoie de un transplant.

„Nu e ușor de obținut astfel de suporturi, fiindcă ele trebuie să fie biocompatibile, celulele trebuie să adere la astfel de matrici și să supraviețuiască practic cu materialul viu”, a precizat prof. Liliana Vereștiuc, prodecanul Facultății de Bioinginerie Medicală Iași.

Cei care lucrează în acest laborator spun că până în 2016 va avea loc și primul transplant cu piele artificială produsă la Iași, asupra unui om.

În prezent, toate țesuturile artificiale folosite în spitalele din țară sunt importate la costuri foarte ridicate.

„Un centimetru pătrat de piele artificială ajunge până la opt euro. Ceea ce ne dorim, ca şi costuri, să aducem tehnologia până la jumătate din costurile actuale ale pielii”, spune prof. Liliana Vereştiuc, prodecanul Facultăţii de Bioinginerie Medicală Iaşi.

Doctoranzii din acest laborator se simt privilegiați. Ei sunt printre puținii din țară care lucrează cu aparatură de ultimă generație.

În următorii ani, laboratorul ieșean își propune și producerea de țesuturi de tip osos și de vase de sânge.

 

Sursa: Digi24

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*