Ultimele stiri

PNL susține cererea NATO de retragere imediată a forțelor ruse din Ucraina

PNL

Partidul Național Liberal condamnă acțiunea militară rusească din Ucraina și susține cererea NATO de retragere imediată a rușilor de pe teritoriul ucrainean, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Referitor la această situație, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, membru al Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare Uniunea Europeană — Ucraina din Parlamentul European, a declarat: „Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este extrem de grav”.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, apreciază, într-un comunicat de presă, că „există riscul transformării zonei de est a Ucrainei într-o nouă Transnistrie, ceea ce ar afecta pe termen lung securitatea în regiune”. „Din păcate, Rusia pare să respingă orice conformare a sa față de obligațiile și responsabilitățile în relațiile cu Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Următoarele sale acțiuni sunt imprevizibile, însă istoria recentă ne îndeamnă să credem că acestea vor continua pe linia agresivității, inclusiv militare”, a afirmat Iohannis, potrivit documentului.

Partidul Național Liberal salută concluziile reuniunii extraordinare a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE — Consiliul Afaceri Externe — care a avut loc vineri la Bruxelles, referitoare la situația din Ucraina. Printre acestea se numără: respingerea oricărei incursiuni militare rusești în Ucraina, acordul unanim că orice acțiune umanitară trebuie autorizată de autoritățile din Ucraina și aprecierea pozitivă pentru asistența umanitară ONU, solicitarea adresată Rusiei de a opri imediat fluxul de material și personal militar înspre Ucraina. De asemenea, oficialii europeni au constatat că „motivele aflate la baza regimului sancționator la adresa Federației Ruse — legate de încălcarea gravă a legislației internaționale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și destabilizarea Ucrainei — sunt încă valide”, conform unui comunicat al diplomației române.

„Continuarea sancțiunilor economice impuse Rusiei și, mai mult, înăsprirea acestora, va avea repercusiuni și asupra economiilor statelor din zonă, inclusiv a României. Însă acest lucru nu trebuie să diminueze fermitatea statelor UE în aplicarea sancțiunilor, ci să le conducă pe acestea spre identificarea unor noi modalități de cooperare economică”, a mai spus europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.

Potrivit comunicatului, vineri dimineață Ucraina a denunțat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiștilor proruși, în zona Donețk. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat incursiunea militară rusească în estul Ucrainei, îndemnând Moscova să retragă imediat vehiculele militare și trupele staționate în apropierea frontierei ucrainene. „În cursul nopții, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene. (…) Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament și combatanți în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a declarat secretarul general NATO.

Sursa: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*