Ultimele stiri

Pompierii sunt la datorie pe perioada sărbătorilor! Ce transmit

pompieri

Sărbătorile de Paşte, însoţite de obiceiuri şi tradiţii naţionale, sunt un prilej de bucurie, armonie şi apropiere între oameni. Însă în această perioadă, în care forfota cotidiană încetineşte, pompierii, la fel ca alte arme ce asigură liniştea şi siguranţa comunităţii, veghează în continuare.

Pe timpul sărbătorilor de primăvară, pericolul de incendiu creşte, de cele mai multe ori din neglijenţa sau necunoaşterea cetăţenilor. În această perioada, o atenţie deosebită se acordă riscului de incendiu la lăcaşurile de cult şi la unităţile de cazare şi de alimentaţie publică (restaurante, hoteluri, pensiuni etc.).

Astfel, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş desfăşoară activităţi preventive – control de specialitate la un număr de aproximativ 60 lăcaşuri de cult. Pentru prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor la lăcaşurile de cult, se vor avea în vedere următoarele:

 informarea enoriaşilor asupra modului de comportare în cazul producerii unui incendiu în biserică;

 amplasarea mijloacelor de încălzire la distanţe de siguranţă faţă de elementele de construcţie, decorurile sau obiectele de mobilier combustibile;

 amenajarea unor locuri pentru depunerea lumânărilor aprinse, aflate la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile – de preferinţă în tăvi metalice umplute cu apa sau nisip – şi supravegherea acestora în permanenţă;

 interzicerea exploatării instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii;

 dotarea corespunzătoare cu mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu;

 interzicerea blocării sau îngustării căilor de acces, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros, pentru a asigura accesul autospecialelor de intervenţie ale pompierilor militari;

 deschiderea uşilor în sensul de evacuare al populaţiei;

 îndepărtarea covoarelor sau a mochetelor pe timpul desfăşurării slujbelor;

 amplasarea materialelor şi substanţelor combustibile la distanţă de siguranţă faţă de sursele de căldură şi supravegherea acestora, astfel încât să nu fie posibilă aprinderea lor.

În plus, pentru prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor la unităţile de cazare şi de alimentaţie publică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BANAT” al judeţului Timiş vă recomandă:

 studierea atentă a Planului de evacuare al hotelului / restaurantului;

 sesizarea administraţiei hotelului / restaurantului cu privire la orice defecţiune sau improvizaţie a instalaţiilor electrice depistată;

 nu introduceţi în clădirea hotelului substanţe inflamabile.

 nu fumaţi în cameră; în situaţia în care fumatul este permis, aruncaţi scrumul şi resturile de ţigări numai în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşurile de gunoi.

 În cazul izbucnirii unui incendiu în hotel, părăsiţi imediat clădirea urmând instrucţiunile din Planul de evacuare. Nu vă întoarceţi pentru a vă lua bunuri personale.

 Utilizaţi pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiţi lifturile, acestea se pot bloca.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*