Ultimele stiri

Pompierii timișeni, participanți la un complex exercițiu de salvare în Ungaria

ISU

Pompieri români, maghiari și sârbi din cadrul echipei de căutare-salvare transfrontaliere DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa) au participat la un exercițiu de cooperare complex, desfășurat la finalul lunii aprilie, în orașul Szeged, Ungaria.

Exercițiul a urmărit consolidarea cooperării prin acţiuni comune în domeniul operaţiunilor de salvare, în cazul unui accident rutier în masă.

Conform scenariului, pe autostrada M5, la nodul km 159 Szeged Nord s-a produs un accident rutier, în care au fost implicate 10 autoturisme şi un autocar. Din cauza numărului foarte mare de victime rezultate în urma accidentului, a fost solicitat sprijinul echipei DKMT. Membrii DKMT Rescue Team din Ungaria, România și Serbia au intervenit împreună pentru restabilirea stării de normalitate.

Exercițiul s-a desfășurat în trei etape. În prima fază au fost prezentate echipele din cele trei țări, s-a făcut instructajul de protecție a muncii și s-a realizat o scurtă descriere a exercițiului. Au fost prezentate locațiile și sarcinile aferente fiecărei țări. În partea a doua a zilei s-a desfășurat exercițiul propriu-zis. Echipa română a intervenit pentru descarcerarea persoanelor încarcerate în trei autoturisme, respectiv pentru stingerea incendiilor izbucnite la cazarma din calea Öthalmi, Szeged.

Delegația română și-a desfășurat activitatea punctual, conform scenariului, îndeplinind misiunile în mod corect și în timp operativ. Exercițiul s-a finalizat cu o sesiune de evaluare a activităților.

Acest tip de exerciții este util și necesar pentru antrenarea echipelor internaționale DKMT Search and Rescue în vederea cooperării în situaţii de urgenţă. ,,În acest cadru se verifică modul de comunicare la nivel transfrontalier și cursivitatea fluxului informaţional între structurile omoloage cu competenţe în domeniul situaţiilor de urgenţă, se identifică eventualele deficienţe şi se propun soluţii pentru remedierea acestora.”, a declarat Lucian Mihoc, inspector șef al ISU Banat și comandant al delegației române.

Delegația a fost formată din cadre ale ISUJ Timiş, ISUJ Arad şi ISUJ Caraş Severin. Aceasta s-a deplasat cu forțe și mijloace în oraşul Szeged, pentru a participa la un exerciţiu de simulare a unui accident în masă.

Cu ocazia exercițiului a fost verificată și starea de funcţionare a utilajelor şi echipamentelor de intervenţie din cadrul Centrului regional şi transfrontalier de prevenire şi intervenţie în caz de inundaţii, situat în comuna Giroc, judeţul Timiş.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*