Ultimele stiri

Ponta: Băsescu a fost în partea greșită în marile bătălii europene

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că președintele Traian Băsescu s-a poziționat greșit în cele „două mari bătălii” pe plan european: cea de a asigura recunoașterea cuvenită celor 13 state noi membre, dar și cea referitoare la pactul de stabilitate și creștere economică.

„Prima bătălie a fost aceea de a recunoaște că nu trebuie neapărat să fii din cele 15 țări vechi ale UE-tot respectul pentru fondatori (..)—că trebuie să respecți și noile state membre, cele 13 state noi membre care au intrat în 2004, 2007 și Croația. Această bătălie a fost reflectată în faptul că indiferent de familie politică noi toți cei din Est l-am susținut pe Donald Tusk — când spun toți cei din Est nu-l includ pe Traian Băsescu pentru că el nu l-a susținut. Au o relație personală destul de rece. Probabil dacă vă uitați în declarațiile domnului Băsescu… Este vorba de faptul că domnul Tusk e un om foarte echilibrat și foarte rațional în ceea ce face, iar domnul Băsescu este extrem de dezechilibrat și extrem de irațional, mai ales în ultima perioadă”, a afirmat premierul, la Antena 3.

Potrivit Agerpres, șeful Guvernului a arătat că o a doua bătălie care ” va continua” este dată între țările care susțin pactul de stabilitate și creștere economică și cele care se opun acestui pact. „A doua bătălie care va continua este dată între grupul țărilor care spun pactul de stabilitate și creștere economică — acel pact care spune să reducem cheltuielile — a creat stabilitate, e adevărat dar nu a creat creștere economică și datoria Europei este de a crea locuri de muncă, de a opri tăieri, austeritatea exagerată, de a oferi mai multe investiții în special pentru tineri”, a explicat Ponta, adăugând că printre cei care se opun austerității se numără Franța și Italia, dar și Guvernul României .

În opinia prim-ministrului, „Traian Băsescu în ambele situații a fost în partea greșită”. „El nu l-a vrut pe Tusk pentru că nu-l suportă personal și el zice să tăiem în continuare că, dacă el a tăiat în 2010, de ce să nu continuăm să tăiem pensii și salarii că se dovedește că se poate și altfel decât a făcut el cu Boc”, a mai susținut Ponta, informează aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*