Ultimele stiri

Ponta: În România, în următorii cinci ani, nu se va exploata niciun metru cub de gaze de șist

În România nu vor fi exploatate gaze de șist în următorii cinci ani. Asta promite Victor Ponta. Totuși, premierul susține că este important ca România să-și asigure independența energetică față de Rusia.

„Deocamdată și în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de șist. În al doilea rând, mă uit pe harta Europei și cam toți vecinii noștri au dat deja — cu excepția Bulgariei, e adevărat, care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică — autorizații pentru explorări pentru gaze de șist. Trei, că în următorii cinci ani, România are obligația de a-și pune la punct cea mai performantă și modernă legislație de protecție a mediului, în așa fel încât, dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanțiile”, a afirmat premierul.

Victor Ponta nu a spus ce se va întâmpla după acești cinci ani, dar a adăugat că problema exploatării gazelor de șist trebuie pusă și în contextul asigurării din resurse proprii de către România a necesarului de gaze.

„Aici lucrurile sunt simple: dacă nu avem gaze din producția internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze. Or, eu cred că pentru România, să asigure pentru România și pentru Moldova independența energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia”, a mai declarat premierul.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*