Ultimele stiri

Ponta: Modificarea Constituţiei trebuie să devină o prioritate în 2015, an fără presiuni electorale

Modificarea Constituţiei, inclusiv cu reducerea numărului de parlamentari, poate fi o oportunitate de remodelare a vieţii politice, sociale şi economice, multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu aducând România într-un blocaj, transmite premierul Victor Ponta.

El arată, într-un mesaj transmis la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României, că este este important să fie privit retrospectiv, cu obiectivitate, simţ critic şi responsabilitate, şi afirmă că modificarea Constituţiei poate fi, în actuala conjunctură politico-instituţională, o oportunitate în vederea remodelării instituţionale şi restructurării vieţii politice, sociale şi economice româneşti.

În opinia sa, multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic şi instituţional care afectează întreaga societate, iar conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate, tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice având drept consecinţă dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituţional dintre acestea, este opinia premierului.

„Modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei. O discuţie de revizuirea/reformarea Constituţiei este absolut necesară, iar Ziua Constituţiei este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale”, precizează Ponta.

El enumeră, pe scurt, direcţiile revizuirii Constituţiei, cerute de societate şi de evoluţiile ultimilor ani, şi anume definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului, asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept, eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţa noilor forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritorială.

„Statul social puternic, drepturile şi libertăţile fundamentale, economia de piaţă, echilibrul şi separaţia puterilor, independenţa justiţiei – sunt elemente fundamentale pe care ni le dorim, cu toţii, consolidate şi respectate tot mai mult”. adaugă Ponta.

El arată totodată că revizuirea Constituţiei trebuie, în acelaşi timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari şi „revenirea la un sistem electoral corect”), dar şi de o modernizare şi reformare autentică a administraţiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei).

Ponta îşi încheie mesajul afirmând că este esenţial ca toţi cetăţenii României, dar si pentru toţi actorii politici responsabili, în special cei care îşi asumă roluri de reprezentare politică, să conştientizeze că Legea fundamentală este atât un act juridic menit să instituie reguli de organizare şi funcţionare a societăţii, cât şi un adevărat Pact social, care oferă cetăţenilor garanţia unei bune guvernări şi protecţie în faţa abuzurilor de orice fel, informează Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*