Ultimele stiri

Ponta: Nu vom fi niciodată de acord cu autonomia pe criterii etnice. Harghita şi Covasna primesc mai mult din buget decât dau

ungaria,tinutul secuiesc

Premierul Victor Ponta a declarant că România nu va accepta niciodată autonomie pe criterii entice. Acesta a adăugat că judeţele Harghita şi Covasna primesc mai mult de la bugetul central decât dau şi sunt dependente de reîmpărţirea banilor. Totuși, Laszlo Borbely, vicepreședintele UDMR, anunță că va promova un nou proiect de lege care vizează autonomia celor două județe.

“Există un singur angajament foarte ferm pe care l-am avut dintotdeauna şi îl avem şi acum, când suntem aliaţi cu cei de la UDMR, şi anume că nu vom fi niciodată de acord cu autonomia pe criterii etnice. Autonomie înseamnă dezvoltarea structurilor locale pe criterii economice, sociale, culturale, niciodată pe criterii etnice. Din punctul ăsta de vedere, subiectul pentru noi este închis. Pe de altă parte, ştiu foarte bine că UDMR sau toate mişcările minorităţii maghiare au susţinut şi susţin o idee de autonomie care nu este funcţională nici în alte ţări”, a spus Ponta la Antena 3, întrebat dacă se va renunţa la alianţa cu UDMR în urma declaraţiilor pe această temă ale oficialilor din Uniune. El a susţinut că menţinerea unei relaţii de colaborare cu UDMR este o soluţie mult mai bună decât a-i radicaliza pe membrii Uniunii şi a-i face să se simtă cu adevărat persecutaţi. În privinţa declaraţiilor liderilor UDMR pe tema autonomie, Ponta a apreciat că acestea erau “mai mult de campanie”.

El a adăugat că judeţele Harghita şi Covasna primesc mai mult de la bugetul central decât contribuie, ca şi majoritatea altor judeţe, Bucureştiul fiind în schimb cel care contribuie cu aproape 20% la bugetul naţional, alături de centre economice puternice, precum Iaşi, Ploieşti, Cluj, Timişoara, Constanţa, celelalte judeţe, mai ales cele mici, precum Harghita şi Covasna, fiind dependente practic de o reîmpărţire a veniturilor publice. ”Asta este o realitate pe care o ştiu foarte bine liderii politici”,a conchis Ponta. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul României, a spus, cu ocazia lansării candidaţilor Uniunii în campania pentru alegerile europarlamentare, că Tirolul de Sud şi Catalonia trebuie “aduse în Ardeal”, îndemnând, totodată, maghiarii să meargă la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de români.

La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că autonomia teritorială apare în programul Uniunii încă din 1993 şi nu vede “care e problema” dacă se vine cu un nou proiect de lege pe acest subiect, în condiţiile în care altele două, similare, au fost respinse “cu mare succes” de Parlament. Borbely a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Uniunii vor promova un nou proiect legislativ pe tema autonomiei, “conform tuturor preceptelor democratice”, scrie Mediafax.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*