Ultimele stiri

Porți deschise la Uzina Hidroelectrică de pe Bega

uzina hidroelectrica bega

Regia de termoficare a orașului îi invită pe timișoreni, și nu numai, să viziteze unul dintre cele mai vechi și importante vestigii industriale din capitala Banatului, și anume Uzina Hidroelectrică Timișoara.

La 12 noiembrie 1884, Timișoara a devenit primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric. Acestea au fost aprinse din Uzina Hidroelectrică de pe lacul de acumulare a Canalului Bega. La împlinirea a 130 de ani de la acest moment important pentru istoria Timișoarei în ziua de joi, 13 noiembrie, Colterm deschide porțile uzinei pentru curioși, un adevărat muzeu al tehnicii, situat pe strada Frederic Chopin nr.1, în Cartierul Fabric (vis a vis de noul Parc al Uzinei). Accesul public se va putea face între orele 08.00 şi 18.00.

Un scurt istoric arată că, Uzina Hidroelectrică, ridicată pe cursul râului Bega, după proiectul inginerului şef de la acea vreme, al oraşului, Emil Szilard, este una dintre primele hidrocentrale construite în Europa şi prima centrală hidroelectrică de tip centrală-baraj ridicată pe teritoriul actual al României.

Uzina a reuşit, nu numai să conserve în timp părţi componente iniţiale ci, în mod aproape miraculos, aici s-a creat o simbioză perfectă între vechi şi nou. Cele trei grupuri de tip Francis au în componenţă generatoare electrice Ganz, iar întregul mecanism este coordonat de o instalaţie modernă, complet automatizată, centrala fiind capabilă să realizeze o producţie anuală de energie electrică de 5 Gwh.

Amenajările hidrotehnice executate în ultimii ani au pus întreg ansamblul în slujba oraşului, realizându-se prize noi pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrială, un baraj deversor şi un bloc priză pentru centrală.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*