Ultimele stiri

Poziţia Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş referitor la evenimentul din căminul Liceului Sportiv

elevi

Consiliul Județean al Elevilor Timiş doreşte să atragă atenţia asupra evenimentului de pe 19 noiembrie, din căminul Liceului Sportiv din Timişoara, în care un elev de 13 ani a fost agresat sexual de alţi doi elevi de 17, respectiv 18 ani. În urma altercaţiei, C.J.E. Timiş a încercat să ia legătura cu elevul în cauză. După un apel la Spitalul Louis Ţurcanu echipa CJE Timiş a aflat că acesta a fost externat şi este împreună cu familia, acasă, la Orşova. Medicii au concluzionat că doar s-a încercat acest lucru, nefiind găsite leziuni sau semne de abuz intern. De asemenea, vicepreşedintele CJE Beniamin Blidariu, a mers la Liceul Sportiv pentru a vorbi cu conducerea şcolii. Aceştia spun că în momentul agresiunii nu s-a auzit nimic din camera băieţilor, motiv pentru care pedagogul nu a constatat în timp oportun ceea ce se întâmpla. De asemenea, adaugă că pe camerele de filmat se vede cum elevul de clasa a VII-a a fost dus în camera de către cei doi.

Reprezentanţii C.J.E. Timiş sunt de părere că în şcolile din România ar trebui introduse ore care să dezvolte abilităţi ale elevilor, cum ar fi – etica, vorbitul în public, organizarea timpului, aplanarea de conflicte. Aceste ore care ar viza dezvoltarea personală a elevilor, educarea lor în toate domeniile, nu doar în cele teoretice prezente actual în şcoli. Discutând strategia de lucru pentru următorii ani, împreună cu Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, am sesizat această lipsă de materii de dezvoltare personală în şcoli şi aceasta este problema pe care, în acest an, dorim să o remediem cum putem, prin activităţi extraşcolare.
“Având în vedere că orice internat pentru elevi se ghidează dupa regulamentul intern elaborat care trebuie respectat atat de elevi, dar mai ales de personalul internatului, consider că acesta este unul de formă şi nu se aplică precum ar trebui pentru a asigura singuranţa elevilor din internat. De asemenea, elevii ar fi trebuit sa fie informaţi la începutul anului cu privire la regulamentul intern, iar dacă acesta nu se respectă pedagogul internatului este responsabil de conduita elevilor care convieţuiesc în acea clădire. Este inimaginal de crezut că nimeni nu a putut să intervină până la finalul evenimentul şi că singuranţa elevilor nu poate fi asigurată niciunde, având in vedere câtă ,,prioritate” se oferă sistemului educaţional din România. Măsurile luate de minister în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli sunt insuficiente şi ineficiente, un exemplu fiind legea 35/2007, care deşi prevede creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, prea multe şcoli apelează la a strange fonduri de la elevi, pentru a plăti firme de pază, în contextual în care “şcoala este gratis”.
Agresatorii, care tot elevi sunt şi aceştia, sunt tot nişte victime ale unui sistem de învățământ deficitar care nu a putut detecta din timp problemele lor comportamentale şi să intervină prin oferirea unor consultări sâptamânale de câtre psihologul răspunzător în şcoala respectivă.” Declară preşedintele C.J.E. Timiş, Chiriţă Dragoş.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*