Ultimele stiri

PP-DD își dorește ca votul să fie valabil de la 16 ani și parlamentarii să nu mai aibe imunitate și nici salariu

Preşedintele fondator la PP-DD, Dan Diaconescu a declarat, miercuri, după consultările cu şeful statului, la Palatul Cotroceni, că Partidul Poporului a propus ca votul să fie universal, şi să fie valabil de la 16 ani, dar şi un Parlament cu 300 de aleşi care să nu mai aibă imunitate şi nici salariu.

Dan Diaconescu a declarat că PPDD propune ca votul să fie obligatoriu universal. El a explicat că doreşte să existe o căsuţă albă pe buletinul de vot, astfel încât cel care se prezintă la vot să aibă opţiunea de a da un vot împotriva tuturor candidaţilor.

”Trebuie ca acest vot obligatoriu să fie însoţit nu de amendă, pentru cei care nu se prezintă la vot, ci să fie însoţit de o răsplată pentru cei care votează, o scutire a impozitelor, mai mare decât cea din prezent, când se plătesc impozitele anticipat”, a adăugat Dan Diaconescu.

El a mai spus că votul ar trebui să se adreseze şi tinerilor de 16 ani, ţinând cont de gradul de maturitate al adolescenţilor români.

În privinţa votului din diaspora, preşedintele fondator al PP-DD a precizat că ar trebui să fie rezolvat simplu, printr-un vot prin corespondenţă: ”Adică cei 8 milioane de români care sunt stabiliţi în străinătate să primească un plic, iar în interior acelui plic să fie un alt plic, pentru a nu exista niciun cost suplimentar şi pe care să îl trimită la Autoritatea Electorală Permanentă”, a explicat el.

Dan Diaconescu a vorbit şi despre ”dispariţia cadrului electoral actual”, astfel încât ”orice partid care înregistrează un număr suficient de voturi pentru a introduce un om în Parlament, să îl poată introduce în forul legislativ, pentru ca toţi românii să fie reprezentaţi de clasa politică”.

Potrivit lui Diaconescu, PP-DD doreşte alegeri în două tururi pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni, dar şi limitarea la doar două mandate consecutive pentru aceste funcţii alese, inclus cea de parlamentar.

”Am propus să avem maxim 300 de parlamentari”, a mai spus Dan Diaconescu, care a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă doreşte eliminarea imunităţii parlamentare în totalitate.

El a mai afirmat că a propus ca viitorii parlamentari să nu mai primească salarii, ci să beneficieze ”doar de benzină, maşini, secretare şi telefoane”.

Dan Diaconescu a mai spus că propune ca partidele politice să nu mai fie subvenţionate de statul român şi să fie finanţate transparent, de cei care doresc, ”fără limită de sume” şi să existe, deasemenea, un control al alegerilor, în aşa fel încât să fie numărate afişele, pixurile şi bannere-le pe care le folosesc.

De asemenea, potrivit lui Dan Diaconescu, consultarea preşedintelui cu partidele parlamentare ar trebui să aibă loc în fiecare lună, pe diferite teme.

Discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii Partidului Poporului- Dan Diaconescu au încheiat seria consultărilor de miercuri, pe tema reformei electorale şi a priorităţilor legislative ale Parlamentului.

 

 

Preluare: Mediafax

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*