Ultimele stiri

Presedintele Klaus Iohannis – asteptat duminica la Timisoara

Klaus Johannis

Asociatia Fostilor Deportati în URSS va comemora duminica, 8 martie 2015, 70 de ani de la deportarea germanilor din România la munca silnica în fosta Uniune Sovietica. Cu aceasta ocazie, la Timisoara va avea loc o manifestare de amploare cu liturghie episcopala si dezvelirea primului monument memorial din oras pentru una dintre cele mai negre file din istoria etnicilor germani din România. La ceremonie este asteptat si Presedintele României, Klaus Iohannis.

Memorialul pentru fostii deportati în URSS va fi dezvelit în curtea casei Adam Müller-Gutterbrunn, pe strada Gheroghe-Lazar si sfintit de catre episcopul romano-catolic Martin Roos. Monumentul a fost realizat din marmura la Rusca Montana din banii economisiti ai asociatiei fostilor deportati, declara presedintele acesteia Ignaz Bernhard Fischer. Pentru soclu, Asociatia Svabilor emigrati din Banat în Germania a donat 1000 de euro. Forumul Germanilor din Banat a sustinut proiectul din punct de vedere organizatoric.
Peste 70000 de etnici germani au fost deportati în anul 1945 în lagarele de munca sovietice pentru a depune asa-numita “munca reparatorie pentru daunele de razboi provocate de armata nazista”. Ultimii deportati s-au reîntors acasa abia la sfârsit de decembrie 1949, dupa cinci ani de munca depusa pentru „reconstructia” statului sovietic. Azi cei mai tineri dintre ei au trecut de vârsta de 85 de ani, numarul lor total în România fiind de aproximativ 1000 de persoane.
Liturghia comemorativa din 8 martie va fi celebrata de excelenta Sa Episcopul Diecezei romano-catolice de Timisoara, Martin Roos, de la ora 10:00 în domul din piata Unirii. Muzica va fi interpretata de corul si orchestra domului catolic, alaturi de solistii Daniela Ciucur, Daniel Zah si Lucian Onita, sub bagheta capelmaestrului Prof. Dr. Walter Kindl si a concertmaestrului Dr. Ioan Fernbach. Vor fi interpretate compozitii de Franz Schubert si Wolfgang Amadeus Mozart..
Alocutiunile si discursul festiv, rostit de presedintele Asociatiei Fostilor Deportati în URSS Ignaz Bernhard Fischer, vor avea loc dupa liturghie în sala festiva a casei „Adam Müller-Guttenbrunn“. Printre invita?i sunt presedintele României Klaus Iohannis, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relatii Interetnice Christiane Gertrud Cosmatu, prefectul judetului Timis Eugen Dogariu si primarul Timisoarei Nicolae Robu. Oaspetii de onoare vor fi împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigrantilor de origine germana si minoritati nationale din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania Hartmut Koschyk, ambasadorul Germaniei la Bucuresti Werner Hans Lauk, consulul german din Timisoara Rolf Maruhn, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Dr. Paul-Jürgen Porr, presedintele de onoare al FDGR Dr. Paul Philippi si deputatul FDGR Ovidiu Gant.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*