Ultimele stiri

PREMIERĂ Analiza făcută de Angelina Jolie care a determinat-o să-și extirpeze SÂNII pentru a nu dezvolta CANCER se poate realiza și la TIMIȘOARA

cancer mamar

Angelina Jolie a luat o decizie care a șocat întreaga planetă, în urmă cu doi ani. Actrița a luat decizia de a-și extirpa sânii în 2013, iar în acest an și-a scos și ovarele și trompele uterine. Totul pentru a fi sigură că nu va dezvolta cancer, după ce și-a făcut o analiză din care a reieșit faptul că este purtătoarea mutației genetice BRCA 1. Din cauza acesteia, medicii i-au spus că prezintă un risc de 87 % să dezvolte cancer mamar şi un risc de 50 % pentru cancer ovarian.

Din acest an, astfel de analize extrem de complexe pot fi realizate și la Timișoara, în premieră națională. Asta după ce Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a reușit să cumpere echipamente de ultimă generație în valoare de peste un milion de euro, cu bani europeni, cu care a fost dotat Laboratorul de Diagnostic Molecular din cadrul Disciplinei de Biochimie.

Astfel, laboratorul a pus la punct tehnica de identificare a mutațiilor în cancer prin secvențializare utilizând o platformă modernă. Cancerul de sân, cea mai frecventă formă de cancer la femei, este asociat cu apariția unor mutații genetice, care reprezintă într-un procent semnificativ cauzele dezvoltării bolii. În cadrul laboratorului, pot fi analizate și investigate două dintre cele mai cunoscute gene (BRCA 1 și BRCA 2) implicate în patogeneza cancerului de sân.

Această metodă de diagnostic este rapidă, eficientă și extrem de sensibilă pentru toate categoriile de pacienți cu risc crescut de dezvoltare a cancerului. Prin urmare, introducerea acestor tehnici moleculare moderne se poate preveni declanșarea bolii, dar și depistarea precoce a cancerului.  În acest fel, pe modelul Angelina Jolie, femeile care prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului de sân pot recurge la operația de mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni).

Din păcate, Ministerul Sănătății nu decontează realizarea acestor analize. Reprezentanții universității de medicină au făcut, în acest sens, o solicitare către minister, iar în acest moment se așteaptă un răspuns.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*