Ultimele stiri

PREMIERĂ la Timișoara! Stăvilarul descoperit în Piața 700 va fi pus în valoare în cadrul unui MUZEU în aer liber

stavilar piata 700

Timișoara va avea un muzeu în aer liber, în Piața 700, ceea ce reprezintă o premieră pentru zona de vest a țării. Atracția muzeului va fi stăvilarul descoperit anul trecut de dezvoltatorii proiectului City Business Center care, conform deciziei reprezentanților Ministerului Culturii, au găsit cea mai bună soluție de a-l pune în valoare

Prin urmare, în perioada următoare va începe remontarea propriu-zisă a stăvilarului, recompunerea efectivă a puzzle-ului de 150.000 de piese distincte. Cel mai probabil, în primăvara anului viitor, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea lui într-un muzeu în aer liber îmbogățit de o documentație științifică realizată de specialiști care lucrează în Muzeul Banatului.

Specialiști în conservare și restaurare din țara noastră, Italia și Coreea de Sud vor reconstitui stăvilarul descoperit în Piața 700. Aceștia vor folosi doar piesele originale din lemn, cărămidă și piatră, fiecare element al stăvilarului va fi repus la locul său, astfel încât să fie respectat amplasamentul inițiat în cadrul ansamblului.

În vara anului trecut, în urma săpăturilor efectuate la fundația celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre din Piața 700 au fost descoperite o serie de vestigii istorice, printre care și un stăvilar construit în secolul al XVIII-lea de către administrația habsburgică, foarte bine conservat. Acesta a  fost folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*