Ultimele stiri

PREMIERĂ MEDICALĂ în România: Primul transplant de celule stem la un bebeluș de doar 7 luni, realizat la Timișoara FOTO

Operație realizată în premieră medicală în România. Medicii de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au realizat primul transplant de celule stem din țară la un bebeluș mai mic de șapte luni. Intervenția a fost realizată la Centrul de excelență în tratarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer din România, creat la spitalul de copii din Timișoara de membri fondatori ai Asociației „Dăruiește Viață”.

Gemenii Robert și Bogdan s-au născut în luna martie a anului trecut, aparent perfect sănătoși. La câteva luni, ambii băieți au început să se simtă rău. Inițial, părinții au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătățea, s-au dus cu ei la spitalul de copii din Timișoara. Aici, medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice extrem de grave, și anume cea mai severă formă de imunodeficiență congenitală.

„Dacă nu li se face transplant de celule stem în următoarele 2-3 luni, copiii nu au șanse de supraviețuire”, a fost verdictul medicilor. În mod normal, Robert si mama lui in camera sterila 1pentru a se face transplantul, este nevoie de o formă fizică foarte bună, dar, din nefericire, situația celor doi bebeluși era departe de a fi așa: micuții aveau plămânii foarte afectați și abia mai respirau.

Transplantul s-a făcut de la un donator din Germania pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de șase ani, nu era compatibil”. Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic. Spre deosebire de ceilalți copii de vârsta lui, momentan, Robert nu poate ieși la joacă în parc și nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară. Cu toate acestea, este un copil foarte activ și vesel.

Robert si mama lui in camera sterila 2

Robert este doar unul dintre copiii care beneficiază de camerele de transplant construite de membrii fondatori ai Asociației „Dăruiește Viață” la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Aici sunt tratați copii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investiție de peste 250.000 de euro pe care organizația o va face în acest an alături de Profi România.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*