Ultimele stiri

PREMIERĂ NAȚIONALĂ, la Timișoara! Cum au salvat medicii viața unui bărbat care a suferit un accident vascular cerebral cu doar o ÎNȚEPĂTURĂ

sala de operatie

La Spitalul Județean Timișoara se află unii dintre cei mai buni medici neurologi din țară. La sfârșitul săptămânii trecute, o echipă formată din patru medici, dintre care doi care lucrează în Franța, au realizat o intervenție în premieră națională și astfel au reușit să salveze viața unui om care se afla în stare critică.

Este vorba despre un bărbat de 67 de ani a cărui viață atârna de un fir de ață după ce sâmbătă a suferit cel de-al treilea accident vascular cerebral și se afla în comă. Pacientul a fost supus unei intervenții inedite la noi în țară, de trombectomie mecanică. Această procedură se adresează pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale severe și constă în extragerea unui cheag de sânge care blochează circulația în arterele creierului. Intervenția este minim invazivă, nu necesită chirurgie deschisă, ci doar o înțepătură la nivelul arterei femurale.

De aici, cateterele sunt introduse prin artere până la nivel cerebral sub control radiologic folosind angiograful de un milion de euro pe care Spitalul Județean Timișoara l-a achiziționat cu bani de la Ministerul Sănătății. Procedura poate fi realizată doar în primele șase ore de la debutul simptomelor.

La 24 de ore după intervenție, pacientul s-a trezit din comă fără deficite neurologice semnificative, în prezent fiind tratat în continuare în secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Timișoara pentru o infecție pulmonară.

Pentru realizarea intervenției, a fost alocat din bugetul spitalului suma de 5.000 de euro. Medicii timișoreni își doresc ca o astfel de intervenție să devină o rutină și tocmai de aceea speră ca reprezentanții Ministerului Sănătății să aloce fondurile necesare pentru a putea realiza ori de câte ori este nevoie o astfel de operație.

Intervenția a fost realizată în sala de angiografe a Spitalului Județean Timișoara de către o echipă formată din patru medici: Raoul Pop, Cristian Mihalea, Adrian Tutelcă și Dan Mihoc, asistați de echipa de medici anesteziști Claudiu Neamțu, Raluca Pătruț, Loredana Luca și Ane-Lore Gruneanu.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*