Ultimele stiri

PREMIERĂ pentru România: Un cuib de șoimi dunăreni din Timiș, filmat non-stop. Cum îi veți putea admira

soim dunarean

În premieră în România, Enel Banat și asociația de protecție a mediului Wild Watch au montat pe un stâlp de înaltă tensiune o cameră video. Cu ajutorul acesteia vor putea fi transmise imagini online și în timp real dintr-un cuib de șoim dunărean, o specie rară, pe cale de dispariție.

Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de
Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012 – 2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean.

Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabilă pentru specialiști – ornitologi și cercetători în biodiversitate – dar pot fi interesante și pentru publicul larg. Din
primăvară, când cuibul va fi repopulat, viața unei familii de șoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de șoim.

“Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, mai
exact este prima grădină zoologică online din România cu animale sălbatice aflate în libertate. Prin proiecte de acest gen vrem să comunicăm oamenilor că speciile pe cale de dispariție trebuie protejate, iar noi credem cu tărie în acest lucru: ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine”, spune Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch.

Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de
şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înalta tensiune.

Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Șoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă.

1 Commentariu pe PREMIERĂ pentru România: Un cuib de șoimi dunăreni din Timiș, filmat non-stop. Cum îi veți putea admira

  1. Cuibul este inca gol!.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*