Ultimele stiri

Premierul Republicii Moldova, suspectat de falsificarea actelor sale de studii, a demisionat!

Chiril Gaburic

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, care este suspectat de falsificarea actelor sale de studii, şi-a anunţat vineri demisia, informează site-ul Unimedia.info.
„Ieri am spus că voi veni cu declaraţii şi iată-mă în faţa cetăţenilor. Consider că cetăţenii sunt egali în faţa legii, cred că un premier, ca fiecare cetăţean, trebuie să sprijine o anchetă transparentă. Îmi pare rău că am lăsat atât timp acest subiect cu referire la studiile mele şi l-am lăsat ca un instrument al jocurilor politice”, a declarat Gaburici, în cadrul unui briefing de presă.

Şeful Executivului a precizat că este împăcat cu sine şi cu deciziile pe care le-a luat pe parcurs. „Gestul meu nu este unul politic. Am spus că sunt un manager şi am calculat acest gest”, a declarat Gaburici. „Consider că odată cu anunţarea demisiei nu vor exista suspiciuni”, a adăugat el.
În acelaşi timp, Chiril Gaburici i-a îndemnat pe liderii coaliţiei de guvernare să continue reformele iniţiate. „Fac un apel către liderii coaliţiei, vreau să vadă în demisia mea un pas înainte. Îmi doresc ca la baza noului sistem de guvernare să fie pusă lupta cu corupţia şi continuarea investigaţiilor din sistemul bancar. Sper că demisia mea va însemna apariţia unei noi majorităţi parlamentare”, a adăugat Gaburici.
„Sper că demisia mea va însemna apariţia unei noi majorităţi parlamentare” şi că „subiectul diplomei mele lipsit de importanţă în contextul situaţiei social-economice din Moldova va fi scos de pe ordinea de zi”, a mai spus premierul demisionar, potrivit ediţiei electronice a publicaţiei Jurnal de Chişinău.
Deşi a precizat că renunţă la funcţie din cauza scandalului legat de diploma sa, Chiril Gaburici nu a spus dacă şi-a falsificat sau nu vreun act de studii.
El avertiza în urmă cu o săptămână că îşi va da demisia dacă într-o lună nu este demisă conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. „Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug ţara”, spunea Chiril Gaburici într-o scrisoare adresată şefului statului şi preşedintelui Parlamentului.
Pregătirea profesională a lui Gaburici a fost pusă la îndoială în urmă cu trei luni. După o investigaţie jurnalistică Ministerul de Interne a iniţiat o cauză penală şi a constatat că Chiril Gaburici ar fi fost înmatriculat la universitate în baza unui atestat de şcoală medie. Documentul ar fi fost eliberat de Liceul „Ştefan cel Mare” din Chişinău, fostul Gimnaziu nr.8. Suspiciunea de falsificare a apărut însă după ce autorităţile au constatat că în anul în care a fost eliberată diploma, instituţia nu avea statut de liceu, ci doar de gimnaziu.
Ministerul moldovean al Afacerilor Interne (MAI) a transmis la 5 iunie Procuraturii Generale dosarul privind actele de studii ale premierului.
Gaburici a fost audiat joi la Procuratura Generală în cadrul dosarului privind actele sale de studii, dar nu a oferit detalii după interogatoriu.
Chiril Gaburici este premier al Republicii Moldova din 18 februarie, când a fost votat în Parlamentul de la Chişinău de deputaţii PDM, PCRM şi PLDM, cu excepţia fostului premier Iurie Leancă, liberal-democratului Eugen Carpov şi deputatului PLDM Liliana Palihovici, care s-a abţinut de la vot.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*