Ultimele stiri

Președintele Klaus Iohannis, în prima vizită la Bruxelles

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită externă din mandat, la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Iohannis a declarat, înainte de plecarea la Bruxelles, că o prioritate a mandatului său va fi aprofundarea integrării europene a ţării noastre, precizând că va trasmite acest mesaj cu claritate.

Preşedintele a arătat că va avea întrevederi cu preşedintele Comisiei, Consiliului şi cu secretarul general al NATO.

”În cadrul discuţiilor, voi aborda teme de interes deosebit pentru România în relaţiile cu instituţiile UE şi NATO”, a spus şeful statului, menţionând că România este în al optulea an de apartanenţă la UE, instituţiile noastre sunt consolidate şi contribuţia noastră la proiectul european trebuie să fie una pe măsură.

”O prioritate a mandatului meu este aprofundarea integrării europene, voi stransmite cu claritate acest mesaj şi vom discuta despre paşii pe care România trebuie să îi facă pentru această integrare aprofundată şi pentru a-şi lua în primire mai bine rolul de membru NATO”, a spus Iohannis.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedinte la Bruxelles fac parte consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, George Scutaru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Tatiana Niculescu Bran, consilierul personal al lui Klaus Iohannis, Mihai Răzvan Ungureanu şi şeful Statului Major General, general locotenent Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis va avea prima întâlnire în jurul orei 15.40 (ora României), la sediul Consiliului European , unde va susţine convorbiri cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La ora 17.05 (ora României), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ora 17.45 (ora României) cei doi urmând a susţine o declaraţie de presă comună.

În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohanis se va întâlni, la ora 10.00 (ora României) cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, urmată, la ora 10.45 (ora României), de o declaraţie de presă comună a celor doi oficiali.

Mihai Ungureanu, consilierul personal al şefului statului anunţa încă de la începutul lunii ianuarie că preşedintele Klaus Iohannis va avea în primele luni ale anului vizite oficiale la Bruxelles, Chişinău, Berlin şi Paris, pregătindu-se ”un profil extern al preşedintelui”.

Despre vizita la Bruxelles, Ungureanu preciza că are ”o componentă NATO şi UE, Consiliul European şi Comisia Europeană”.

Mihai Răzvan Ungureanu preciza că în luna februarie în prima parte va fi reuniunea Consiliului European, dar şi o serie de vizite bilaterale între care la Berlin şi Paris ”la care se lucrează” şi a menţionat că inclusiv o vizită în Statele Unite ale Americii va veni la ”momentul potrivit”.

”Se pune pe picioare un profil extern al preşedintelui României în aşa fel încât să fie şi credibil şi bine desenat şi recunoscut ca atare. Partenerii săi de discuţie în mediul internaţional sunt foarte importanţi, e de lucru, credeţi-mă”, preciza Ungureanu la acel moment.

Preşedintele Iohannis a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la care au participat şi miniştrii Mircea Duşă, darius Vâlcov şi Bogdan Teodorovici, pe tema atragerii de fonduri europene şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri”.

Iohannis declara în deschiderea întâlnirii cu reprezentanţii Executivului, potrivit înregistrării transmise de Administraţia Prezidenţială, că a dorit să aibă o discuţie, pentru pregătirea deplasării pe care urma să o facă la Bruxelles.

El menţiona că în cadrul vizitei se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Consiliului European şi cu Secretarul General NATO, unde va discuta despre probleme ce ţin de buget, dar şi de absorbţia fondurilor europene.

 

Sursa: Mediafax

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*