Ultimele stiri

Presiunile UE asupra Bulgariei și altor țări implicate în South Stream sunt denunțate de Moscova

Aleksandr Novak, ministrul rus al energiei, a denunțat joi presiunile exercitate de Comisia Europeană asupra țărilor participante la proiectul de gazoduct South Stream, în special la adresa Bulgariei, relatează agențiile de presă ruse Ria Novosti și ITAR-TASS.

Bulgaria a fost amenințată cu suspendarea completă a finanțării din fondurile europene, potrivit ministrului rus. Comisia Europeană a adoptat o poziție dură față de proiectele de infrastructură transfrontalieră cu implicarea Rusiei. O parte din proiecte fac referire la gazoductele Opal, South Stream sau Yamal-Europa, a subliniat Aleksandr Novak, într-un discurs susținut la Congresul Mondial al Petrolului.

Potrivit AGERPRES, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei să-și suspende lucrările la South Stream până când proiectul de gazoduct va respecta toate reglementările prevăzute de al Treilea pachet energetic al UE, care interzice ca transportul de hidrocarburi, extracția și vânzarea acestora să fie efectuate de către una și aceeași companie.

„La 27 mai, licitația pentru construcția tronsonului din Bulgaria al gazoductului South Stream a fost câștigată de consorțiul Stroitransgaz, din care face parte compania rusă cu același nume, controlată de structurile miliardarului rus Ghennadi Timcenko, considerat un apropiat al președintelui Vladimir Putin. Această firmă, la fel și Ghennadi Timcenko, sunt vizați de sancțiunile UE și SUA pentru rolul Rusiei în criza din Ucraina”, precizează aceeași sursă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*