Ultimele stiri

Prima poezie a lui Mihai Eminescu a fost furată

eminescu

Un tezaur cultural nepreţuit a dispărut fără urmă. Este vorba despre prima poezie a lui Mihai Eminescu, publicată acum 150 de ani, în revista Familia. Conducerea bibliotecii judeţene din Oradea a observat că din revista tipărită în anul 1866 au fost tăiate două foi, iar pe una din ele era tipărită poezia „De-aş avea”, prima poezie scrisă de marele poet. Pentru moment, originalul a fost înlocuit cu o copie a exemplarului scanat, păstrat la Biblioteca Naţională din Bucureşti.

Dintre puţinele reviste Familia tipărite atunci, unul se află la Biblioteca Judeţeană din Oradea. Acum însă s-a descoperit că a dispărut exact pagina care dă valoarea revistei din 1866: cea în care era publicată prima poezie a Mihai Eminescu.

Conducerea instituţiei declară că nu ştie nici cine şi nici când au fost tăiate foile valoroase.

„Probabil că dragostea atât de mare a cuiva pentru poezia eminesciană şi mai ales pentru debutul eminescian au dus la mutilarea acestei reviste. Este dureros pentru cei care lucrează în acest domeniu să constate acest lucru”, spune Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai” din Oradea.

Poezia de debut a lui Mihai Eminescu din revista Familia nu este singura dipărută din biblioteca orădeană. Sute de cărţi valoroase nu mai sunt de găsit în biblioteca de la Oradea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*