Ultimele stiri

Primăria Timişoara, anunţ important: vestigiile arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii, îngropate în pavaj. Care este motivul

santier piata libertatii

Turiştii care ajung în Timişoara nu vor avea cum să admire vestigiile arheologice unice descoperite în Piaţa Libertăţii. Asta pentru că reprezentanţii municipalităţii au luat decizia ca acestea să fie îngropate în pavaj. Totul pentru ca descoperirire făcute în piaţă să nu se distrugă, anunţă Primăria Timişoara.

Reprezentanţii municipalităţii anunţă că în Piaţa Libertăţii au fost descoperite mai multe vestigii arheologice din diferite perioade istorice ale oraşului. Printre acestea se numără vestigiile Băilor Turceşti, considerate ca fiind cele mai importante.

Totodată, în apropierea lor, în partea nordică a pieţei, înspre liniile de tramvai au fost găsite vestigiile Hambarului Mare, precum şi resturile unor porţiuni de străzi. Au mai fost descoperite postamentul Monumentului Fidelităţii, canalul austriac şi o fântână austriacă.

Proiectul a propus două variante de punere în valoare a vestigiilor, şi anume conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie şi nisip şi punerea în valoare prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor turceşti sau conservarea in situ prin scufundarea nivelului de călcare al pavajului, conservarea şi prezentarea liberă a unei porţiuni din vestigiile Băile turceşti.

Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a aprobat prima variantă, astfel că Băile turceşti vor fi îngropate în pavaj.

„Specialiştii din comisie au aprobat acestă variantă tocmai pentru se asigura păstrarea integrală, nealterată a vestigiilor Băilor turceşti, printr-o soluţie de protejare in situ reversibilă, care să permită o eventuală punere în valoare complexă, integrală şi descoperită a vestigiilor (inclusiv construirea unui spaţiu muzeal) atunci când vor exista posibilităţi financiare pentru aceasta”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara.

1 Commentariu pe Primăria Timişoara, anunţ important: vestigiile arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii, îngropate în pavaj. Care este motivul

  1. Nu cumva titlul este gresit?
    Celelalte siteuri si mai ales din comunicatul emis de primarie, se observa faptul ca nu Primaria Timisoara a decis ingroparea vestigiilor arheologice ci acea comisie speciala de la Bucuresti!!!
    inteleg ca suteti anti Robu si PNL in general, dar sa fii atat de rau intentionat incat sa falsifici mesajul transmis… e jale mare in ”jurnalismul” din Tm

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*