Ultimele stiri

Primărie din Timiș, amendată pentru nereguli cu listele electorale

Două amenzi si a un avertisment în Timiș, în urma unor controale efectuate de Filiala Vest a Autorităţii Electorale Permanente. Cele două primării luate în vizor de BEC sunt Primăria Giroc și Primăria Cenei.

Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în perioada 25-29 august 2014, un număr de 141 de controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora au fost aplicate 55 de sancțiuni, 23 dintre acestea concretizându-se prin amenzi, iar 32 prin avertismente.

Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente a aplicat 5 avertismente și 2 amenzi în cuantum total de 2.000 lei, pentru încălcarea articolului 50, din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Acesta se referă la înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot. Astfel, în Timiş, Primăria Giroc a primit două amenzi în valoare fiecare de 1.000 de lei, iar Primăria Cenei s-a ales cu un avertisment.

Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele elector ale permanente, complementare și speciale;verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greşite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Președintele României, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*