Ultimele stiri

Primării din Timiș, amendate pentru nereguli cu listele electorale

vot

Două amenzi și trei avertismente în Timiș, în urma unor controale efectuate de Filiala Vest a Autorităţii Electorale Permanente. Primăriile luate în vizor de BEC sunt Primăria Chevereșu Mare, Primăria Checea, Primăria Cărpiniș și Primăria Șag.

Autoritatea Electorală Permanentă a desfășurat, în perioada 15-19 septembrie 2014, un număr de 92 de controale la nivel național, în scopul îndeplinirii principalelor obiective ale activității de instruire și control electoral. În urma acestora, au fost aplicate 100 de sancțiuni, 47 dintre acestea concretizându-se prin amenzi în cuantum total de 47.500 lei, iar 53 prin avertismente.

Filiala Vest a Autorității Electorale Permanente a aplicat un număr de 26 de sancțiuni: 9 amenzi în cuantum total de 9000  lei și 17 avertismente, pentru încălcarea art. 50, lit. a^2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. Acesta se referă la înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot. Astfel, în Timiș primăriile din Chevereșu Mare și din Checea au fost sancționate cu câte 1.000 de lei. De asemenea, Primăria Chevereșu Mare s-a ales și cu un avertisment din partea BEC, lucru care s-a întâmplat și cu primăriile din Șag și Cărpiniș.

Acțiunile de instruire, îndrumare și control electoral au ca principale obiective: îndrumarea privind utilizarea Registrului electoral; verificarea modului de păstrare a registrelor cuprinzând listele elector ale permanente, complementare și speciale;verificarea modului de întocmire a listelor electorale; verificarea semnării listelor electorale de către persoanele abilitate; verificarea modului de actualizare a listelor electorale; verificarea efectuării de comunicări către judecătoria competentă teritorial cu privire la modificările operate în exemplarul listei electorale existent la primărie; respectarea de către primar a obligaţiei de a pune la dispoziţia alegătorilor spre consultare a listelor electorale permanente şi de soluţionare a întâmpinărilor privind omisiunile; înscrierile greşite sau erorile din listele electorale; verificarea modului de păstrare şi recuperare a materialelor de logistică electorală; obţinerea de informaţii privind integritatea şi modul de confecţionare a materialelor de logistică electorală (urne, cabine de vot etc.); respectarea hotărârilor adoptate de A.E.P.; instruirea primarilor privind atribuţiile stabilite în sarcina acestora de Legea nr. 370/2004 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Președintele României, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritatea Electorală Permanentă va continua să efectueze aceste controale pentru a pregăti cadrul potrivit desfășurării alegerilor prezidențiale de anul acesta.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*