Ultimele stiri

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, explică de ce vestigiile arheologice din Piaţa Libertăţii este mai bine să fie îngropate în nisip

santier piata libertatii

Băile turceşti, unice în România, nu vor mai putea fi admirate de curioşi în ce mult trei luni. Vă reamintim că specialiştii din cadrul Ministerului Culturii au decis că cea mai bună soluţie pentru conservarea lor este îngroparea în nisip, iar punerea în valoare a vestigiilor se va realiza prin marcaj în pavaj, prin plăcuţe informative şi amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorică, volumetrică, a clădirii Băilor turceşti.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a dezvăluit că a aflat de ce aceste vestigii arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii este mai bine să fie îngropate în nisip, şi nu păstrate la suprafaţă.

„Specialiştii spun cum se pun în valoare vestigiile descoperite. Şi în Piaţa 700, tot specialiştii au decis cum au fost puse în valoare descoperirile făcute, nu Ovidiu Şandor. La fel este şi aici, eu nu am niciun cuvânt de spus. Specialiştii vin să spună că s-a degradat, vin cu probe, cu dovezi, că în Italia, de exemplu, unde s-a făcut cu sticlă, după un timp se dezvoltă bacterii şi ciuperci, se observă o degradare. S-a ajuns la concluzia că dacă vrei să conservi, să rămână peste timp vestigiile, atunci trebuie să le acoperi. Şi nu le acoperi aşa, cu lopata, cu pământul pe care îl găsesc la îndemână, ci se acoperă cu materiale de anumită compoziţie care să asigure conservarea lor încât dacă peste 500 de ani, cineva vrea să le cerceteze, să le găsească cât mai bine conservate. Dacă le laşi expuse, le vedem noi, o generaţie după care nu mai sunt”, a precizat Nicolae Robu.

Pe lângă vestigiile Băilor turceşti, în Piaţa Libertăţii s-au descoperit şi vestigiile Hambarului Mare, precum şi resturile unor porţiuni de străzi. Au mai fost descoperite postamentul Monumentului Fidelităţii, canalul austriac şi o fântână austriacă.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*