Ultimele stiri

Problema Coloanei Fidelităţii este în atenţia Ambasadorului Ungariei. Ce a declarat despre monumentul care a creat tensiuni între primărie şi UDMR

Disputele dintre Primăria Timişoara şi UDMR au stârnit interesul Ambasadorului Ungariei în România.

Aflat în Timişoara pentru o vizită oficială, ambasadorul Zákonyi Botond a declarat că încă nu s-a luat o decizie în ceea ce priveşte mutarea monumentul Coloana Fidelităţii  în Piaţa Bălcescu. Cu toate acestea, ambasadorul a purtat discuţii, în acest sens, cu primarul Nicolae Robu.

„Şi domnul primar şi-a exprimat opinia şi noi ne-am exprimat opinia pe acest subiect. Am căzut de comun acord că este nevoie să găsim un numitor comun pe acest subiect. Este foarte important să subliniez deschiderea de care a dat dovadă domnul primar, în cadrul acestor discuţii. Şi dacă vorbim despre căderea de acord asupra anumitor subiecte, atunci această cădere de acord nu va avea loc decât luând în vedere şi opinia minorităților”, a declarat Zákonyi Botond.

Disputele privind monumentul au început atunci când primarul Nicolae Robu a declarat că vrea să mute Coloana Fidelităţii în Piaţa Bălcescu. Reprezentaţii UDMR s-au opus acestei mutări, motivând că monumentul este o jignire la adresa comunităţii maghiare. Statuia a fost oferită de însuşi Împăratul Franz Jeseph, în 1853, trupelor locale pentru că au apărat Timişoara de ameninţările maghiare în perioada 1848-1849. Însă, în forma sa iniţială, monumentul prezintă revoluţionarii maghiari într-o lumină proastă, motiv pentru care UDMR nu este de acord cu plasarea acesteia într-o zonă centrală.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*