Ultimele stiri

Procesul lui Iohannis va continua la ÎCCJ. Recursul ANI, admis în principiu

Klaus Iohannis

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis în principiu recursul ANI în procesul de incompatibilitate al președintelui PNL, Klaus Iohannis, urmând ca judecarea pe fond a recursului să se facă la o dată ulterioară.

„Dispune comunicarea raportului asupra admisibilității în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenția Națională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis și către intimata-pârâtă Inspecția de Integritate, cu mențiunea că părțile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia luată marți de instanța supremă.

Practic, instanța a luat o decizie doar pe procedură, urmând să stabilească un termen pentru judecarea pe fond a dosarului, după ce ANI și Klaus Iohannis își vor exprima un punct de vedere.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanța supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe președintele Agenției, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție o cerere prin care solicita acestei instanțe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilitățile de tip „RAJA”, printre care și cel al lui Iohannis.

„Avem în vedere faptul că emiterea unor decizii prin care să se soluționeze litigiile ce au ca obiect incompatibilitățile de tip ‘RAJA’ prezintă o importanță deosebită, dat fiind faptul că, în prezent, din punctul de vedere al ANI, în toate aceste situații exercitarea atribuțiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică, nu este una conformă cu legea și cu valorile statului de drept. De altfel, această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă și la nivelul opiniei publice și a factorilor politici, generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenței stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici”, se arăta în solicitarea ANI.

În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deține simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA.

Sursa: Agerpres

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*