Ultimele stiri

Promisiuni! Fațada Operei va fi reabilitată, dar se așteaptă bani de la București

Opera

Reprezentanții municipalității fac planuri pentru reabilitarea fațadei clădirii Operei Naționale. Situația rămâne la stadiul de plan, însă, căci banii trebuie să vină de la Ministerul Culturii, căruia îi aparține clădirea.

Totuși, administrația locală nu vrea să lase clădirea fără bani alocați, așa că în acest an, 180.000 de lei din bugetul local vor merge pentru realizarea documentaţiilor necesare lucrării. Consilierul local Simon Moşiu de la PNL susţine că imobilul ar trebui să fie readus la înfăţişarea de odinioară, iar cele două statui acoperite cu travertin să fie scoase la iveală.

După un incendiu puternic ce a avut loc în anul 1920, fațada Operei a fost recreată după un proiect al arhitectului Duiliu Marcu, clădirea ajungând să arate ca astăzi. Vechea fațadă, inclusiv statuile care o străjuiau, au fost pur și simplu acoperite cu travertin. Acum, liberalul Moșiu susține că a venit timpul ca imobilul să fie adus la înfățișarea inițială, dar nu este total susținut.

Primarul Nicolae Robu nu vede cu ochi buni propunerea sa şi spune că Opera va fi reabilitată tot pe proiectul lui Duiliu Marcu. Acesta consideră că dacă ar fi adusă la forma inițială, Opera ar fi înghițită de clădiri precum Materna sau Hotel Timișoara, care vor acapara toată atenția prin înălțimea lor.

„O să extragem cele două statui şi o să le postăm lângă intrarea principală. Am discutat cu arhitecţi şi aceasta este o soluţie bună. Opera este o clădire emblematică a Timişoarei şi trebuie reabilitată cum se cuvine”, a spus primarul Nicolae Robu în acest sens.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*