Ultimele stiri

PROTEST la Universitate faţă de OUG privind traseismul primarilor: Aproximativ 200 de persoane au cerut retragerea ordonanţei

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică seară, în Piaţa Universităţii faţă de ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) care permite migraţia aleşilor locali la alte partide, cerând retragerea acesteia, dar şi reformarea legii partidelor şi a legii electorale.

Potrivit Mediafax, din cei aproximativ 200 de oameni adunaţi, majoritatea erau tineri, mulţi veniseră pe biciclete, printre ei fiind şi familii cu copii mici şi pensionari. Mulţi participanţi purtau tricouri cu sloganul şi simbolul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, făcând parte din comunitatea „Uniţi Salvăm”, care a organizat protestele de anul trecut faţă de proiectul minier.

Zona a fost securizată de mai multe echipaje ale Jandarmeriei pe toată durata protestului.

Ei au cerut: retragerea imediată de către Guvern a ordonanţei de urgenţă pentru migraţia aleşilor locali, semnarea de către partidele principale şi candidaţii acestora a unui Pact Naţional împotriva Migraţiei Politice, prin care se angajează să nu mai accepte aleşi locali şi parlamentari ai altor partide, simplificarea procedurii de revocare a primarilor (legea 286/2006) prin care cetăţenii să poată solicita în mod real referendumuri pentru demiterea edililor în culpă şi reformarea legii partidelor şi a legilor electorale.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

Iniţial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

Dacă ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Sursă foto: hotnews.ro

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*