Ultimele stiri

„Punem prevenția în practică” – o nouă campanie desfășurată la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara. Cum sunt ajutați pacienții cu diabet zaharat

clinica de chirurgie vasculara

Medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara vor să lea dea o mână de ajutor pacienților din județul Timiș și încep o nouă campanie, la începutul lunii decembrie.

Potrivit ultimelor statistici, la fiecare 30 de secunde, la nivel mondial se practică o amputație a membrului inferior la persoane cu diabet zaharat. „Punem prevenția în practică” este deviza de la care Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara continuă acțiunile de screening pentru pacienți.

Noul program desfășurat în colaborare cu Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice constă în evaluarea clinică și testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică, de care suferă zeci de mii de români.  Diabetul zaharat afectează întregul organism și concomitent mai mulți nervi de la nivelul membrelor superioare și inferioare (neuropatie periferică). Această complicație a diabetului afectează până la 30% din pacienți. Simptomele neuropatiei periferice sunt diferite de la pacient la pacient, dar în general se manifestă prin senzații de durere, arsuri, amorțeală, care poate evolua pană la anestezia tălpii.

Pacienții au senzația de “pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. Cu timpul, picioarele pacienților pot suferi modificări de formă și pot să apară răni în talpă. În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din șase pacienți cu diabet va ajunge la amputație de membru.

Programul de desfășurare a screening-ului se va afla în ambulatorul de specialitate a clinicii de chirurgie vasculară, Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, camera 1, începând cu 2 Decembrie 2014. Consultul va fi realizat pe baza unei programări telefonice la numărul 0740 331 111.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*