Ultimele stiri

REACŢIA lui Iohannis după votul din Plen: Regret că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis spune, comentând votul de marţi din Camera Deputaţilor, că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.

”Îmi menţin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie. Regret faptul că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate şi de sfidare la adresa cetăţenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiţia să-şi facă datoria, sunt dispuşi să distrugă instituţia Parlamentului, aşa cum ar trebui ea să funcţioneze într-un stat de drept şi să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană”, spune Klaus Iohannis, într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, care a menţinut raportul Comisiei Juridice, de respingere a începerii urmării penale a premierului Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese.
Preşedintele Klaus Iohannis mai spune că ”majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetăţeni, care a fost unul foarte clar: stop corupţiei, politică făcută cu integritate şi responsabilitate”.
Şeful statului adaugă că soluţia pentru ieşirea din actuala situaţie este demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.
Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”.
Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*