Ultimele stiri

La 25 de ani de la Revoluție, “rebelul” Ion Monoran are bust la Timișoara / FOTO

Omagiu adus lui Ion Monoran la 25 de ani de la Revoluție! Cel ce printr-un gest devenit simbolic a oprit tramvaiele în Piața Maria pentru a chema oamenii la Revoluție are, începând de astăzi, bust la Timișoara. Monumentul a fost descoperit în prezența familiei și prietenilor poetului, dar și în prezența unui grup de revoluționari din țară chiar în ziua de 16 decembrie, ziua în care Revoluția Română a izbucnit.

Momentele care au precedat  dezvelirea bustului lui Ion Monoran au fost emoționante. Au luat rând pe rând cuvântul Florian Mihalcea de la Societatea Timișoara, primarul Nicolae Robu, scriitorul Viorel Marineasa, dar și fiul poetului, Paul Monoran. Dircursuri bine puse la punct din care imaginea lui Ion Monoran era una singură: poetul rebel, cel ce a avut puterea de a convinge o masă imensă de oameni să lupte pentru libertate.

Bustul lui Ion Monoran  este amplasat la capătul Podului Traian, la intersecția dintre Splaiul Tudor Vladimirescu și Bulevardul 16 Decembrie 1989. Este din bronz și a fost realizat de sculptorul timișorean Aurel Gh. Ardeleanu.

Prezentă la eveniment a fost și familia lui Ion Monoran care spune că nu știe daca poetul s-ar fi bucurat că i-a fost ridicat monument sau dacă s-ar fi simțit stânjenit, dar spun că ei sunt fericiți că imaginea acestuia a fost păstrată cu atâta căldură la Timișoara.

“Este emoționant, este foarte bine realizat de domnul Ardeleanu care a lucrat cu foarte mult suflet la acest monument. Simt emoție, mai ales că noi plecăm de acasă, din Piața Unirii, spre soacra mea care stă pe Platanilor și trecem zilnic pe lângă. E un loc cald unde putem veni. E un loc în care mă pot refugia acum” spune soția poetului, Oana Monoran.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*