Ultimele stiri

Rectorul Universității de Vest din Timișoara: „Incendiul din Complex, semnal de alarmă asupra haosului urbanistic din zonă

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, consideră cu incendiul puternic din această după-amiază în zona unor fast-food-uri din Complexul Studențesc reprezintă un semnal de alarmă în ceea privește dezordinea urbanistică din campus.

“În primul rând, sunt bucuros că incendiul nu a produs victime omenești. Însă, data viitoare se poate să nu mai aveam asemenea noroc. Spun… data viitoare… pentru că asemenea incidente se pot petrece în orice moment în Complexul Studențesc dacă este să ne îndreptăm atenția asupra haosului urbanistic instituit în zonă. Tarabe, tonete, barăci și corturi care cu greu le poți numi spații de alimentație publică, tronează la fiecare colț de alee și, în unele cazuri, chiar în mijlocul acestora”, spune Marilen Pirtea.

Rectorul UVT adaugă faptul că este greu de imaginat cum astfel de inițiative comerciale obțin avize de funcționare: “Rămân mereu surprins să văd cum localuri insalubre, fără nici un respect arhitectural și cu grave deficiențe de protecție, răsar peste noapte, pentru ca mai apoi să aflăm ca ard la doi metri de cămine și pun în pericol viața studenților. Dincolo de riscul privind siguranța publică scos în evidență de incendiul de astăzi, există, în orice moment, un risc de sănătate publică.”

Marilen Pirtea subliniază importanța unei oferte comerciale pe măsura vieții studențești, însă a nu se realiza cu un cost prea mare, siguranța copiilor noștri: “Înțelegem nevoia unui mediu concurențial, pentru că astfel se reglează oferta și prețul. Ceea ce avem, însă, în prezent, este o lipsă de viziune și strategie pentru dezvoltarea acestui sector comercial în campusul universitar. O lipsă de viziune și acțiune care ne duce în situații precum cea de astăzi, când doar norocul și intervenția promptă a pompierilor au făcut ca un cămin studențesc să nu ardă alături de spațiile unde a izbucnit incendiul. Să nu uităm că nu mai departe de sfârșitul lui 2013 a mai avut loc un incendiu asemănător în imediata vecinătate a căminelor.”

În acest context, Rectorul Universității de Vest spune că activitatea instituției de învățământ superior este direct influențată și de ceea ce se întâmplă în afara zidurilor sale: “În condițiile în care Universitatea pe care o reprezint s-a angajat într-un proces al performanței în educație, se poate mândri cu poziționări în numeroase topuri internaționale și a realizat investiții majore în infrastructura sa, consider că parcursul nostru necesită efort și sprijin din partea întregii comunități, a tuturor factorilor decizionali locali și naționali, pentru a crea un cadru «sănătos», sigur, propice învățării… și dincolo de zidurile Universității si a spațiilor sale de cazare.”

Universitățile care dețin spații de cazare în Complexul Studențesc au drept de administrare doar asupra unui singur metru distanță de la pereții căminului.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*