Ultimele stiri

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, propune crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României

marilen pirtea

Universitatea de Vest din Timișoara susține crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României, prin participarea întregului potenţial din zonă, ca premisă pentru o Timişoară performantă în domeniul ştiinţific. Instituțiile care ar putea forma acest pol sunt universități, institute de cercetare, instituții publice, companii, organizații non-guvernamentale care prezintă în obiectului lor de activitate cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică, au preocupări sau sprijină activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, crede rectorul Marilen Pirtea.

“Parteneriatul ar urma să aibă drept scop promovarea excelenţei ȋn cercetare ştiinţificǎ pentru creşterea potenţialului de dezvoltare ȋn aria europeanǎ a cercetǎrii ştiinţifice şi educaţiei, precum şi identificarea, optimizarea şi dezvoltarea în comun a unor domenii ale cercetǎrii ştiinţifice interdisciplinare, pentru ca Timişoara să devină un pol de referinţă pentru această parte a Europei, din poziția de centru universitar şi platformă de cercetare ştiinţifică”, consideră Rectorul UVT.

Un astfel de proces, de constituire a unui pol de cercetare, s-a demarat la inițiativa celor patru rectori ai universităților de stat din Timisoara, inițiativă, la acel moment, îmbrățișată și de către primarul Nicolae Robu, dar ea nu a fost concretizată până în prezent.

Suma completă acordată Programului Operațional Competitivitate este de 1,33 miliarde de euro, dintre care 797.872.340 euro vor fi alocați Axei Prioritare 1, iar domeniile de specializare inteligentă și sănătate ce vor putea obține finanțare sunt: bioeconomie; tehnologii informaționale și de comunicații, spațiu și securitate; energie, mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate.

“Dat fiind faptul că fondurile europene alocate cercetării vor fi «puse la bătaie» în întregime încă de la început, neexistând principiul eșalonării până la sfârșitul perioadei de programare, facem un apel la acțiune. Dacă instituțiile de renume în domeniul cercetării nu vor reuși să-și unească interesele acum, există riscul nefructificării unor oportunități consistente de finanțare în următoarea perioadă. Astfel, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României este de o necesitate imediată”, adaugă Marilen Pirtea.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*