Ultimele stiri

INEDIT Rectorul Universității de Vest din Timișoara propune, pe lângă „Prima casă” și „Prima mașină”, programul „Primul job” pentru tineri

marilen pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, crede că România are nevoie de un program pentru tinerii fără experiență în muncă.

Potrivit statisticilor, în medie, unui tânăr absolvent român îi trebuie zece luni până la găsirea unui loc de muncă după terminarea studiilor. Mai mult decât atât, jumătate dintre cei care au terminat o școală nu își găsesc de lucru în primul an de la terminarea studiilor.

În acest context, România are nevoie imediată de măsuri concrete pentru integrarea tinerilor absolvenți în muncă, crede Marilen Pirtea. „Pe modelul programelor Prima casă și Prima mașină menite a stimula consumul și creditarea, consider că statul ar trebui să finanțeze și să implementeze un program prin care tinerii să poată accesa mult mai ușor un prim loc de muncă. Prevederile unei asemenea măsuri sunt multiple și pot viza atât mediul de afaceri, cât și administrația publică”, consideră rectorul Universității de Vest din Timișoara.

În program, propune Marilen Pirtea, salariile tinerilor ar putea fi subvenționate substanțial de către stat o anumită perioadă de timp, cât să le permită a câștiga experiența necesară accesării unui loc de muncă. Se poate stabili, astfel, împreună cu participanții (firme/companii/instituții), un cadru contractual uniform care să respecte limite salariale convenabile, plus o legătură directă între competențele tinerilor și locul de muncă oferit.

„Un program de stimulare și dinamizare a pieței muncii în România este cu atât mai necesar, cu cât presiunea este foarte mare pe cei doar 4.800.000 de angajați, din care 1.800.000 în sectorul public, numărul pensionarilor fiind dublu față de cel al contribuabililor. Avem nevoie de un program concret, iar un program precum „Primul job” ar fi binevenit. „Primul job” creează locuri de muncă, dezvoltă activitatea firmelor preluând din povara bugetului salarial, crește mobilitatea tinerilor pe piața muncii la ieșirea din program, aduce un suflu nou economiei românești”, mai precizează  Marilen Pirtea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*