Ultimele stiri

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, propuneri cu privire la finanțarea instituțiilor de învățământ superior

marilen pirtea

Universitatea de Vest din Timișoara, cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării, și-a manifestat în mod accentuat în ultimii ani poziția pentru un învățământ superior care să fie finanțat pe criterii ce țin de calitatea actului educațional, de rezultatele obținute în cercetare, de rolul social și economic pe care instituțiile de învățământ superior îl dezvoltă la nivel local, regional și național. Astfel, universitatea timișoreană își dorește un sistem competițional transparent, bazat pe reguli clare și din care să dispară un anumit mod de asistență socială aplicat unora din universitățile românești menținute doar din rațiuni subiective, adesea politice.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, spune că susține acordarea de către Ministerul Educației a unei finanțări suplimentare care să se bazeze pe criterii clare de excelență în activitățile didactice și de cercetare. Tocmai de aceea, UVT salută decizia ministerului de a prevedea ca 26,5% din fondurile aferente învățământului superior să fie alocate ca și finanțare suplimentară, dar vine și cu câteva propuneri.

„Totodată, însă, considerăm că atâta vreme cât documentele și informațiile necesare raportărilor au fost transmise relativ târziu de către Minister, în situația în care perioada de consultare a principalilor actori din sistemul de învățământ superior – Consiliul Național al Rectorilor, universitățile, dar și alte organisme instituționale naționale a fost una foarte scurtă, se impune ca în anul 2015 acest exercițiu să fie unul pilot urmând ca experiența acumulată să fie folosită pentru anii ce vin. Mai mult, pentru acest an au fost deja semnate contractele instituționale de finanțare, universitățile cunoscând sumele ce le-au fost repartizate, iar eventualele diferențe negative dintre sumele rezultate în urma aplicării prezentei metodologii și cele prevăzute în contractele instituționale ar duce la nemulțumiri în cazul universităților afectate”, spune Marilen Pirtea.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*