Ultimele stiri

Rectorul UVT, după afișarea rezultatelor la BAC: „Un eșec anunțat de politicile educaționale din ultimii 20 de ani”

marilen pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a transmis un comunicat de presă în care își exprimă nemulțumirea față de rezultatele slabe obținute de liceeni la examenul de Bacalaureat.

Rectorul UVT consideră că această creștere în procentaj de 3 % față de anul trecut a ratei de promovabilitate nu este un moment de bucurie, și asta pentru că numărul elevilor care nu s-au înscris la BAC este dublu față de 2013.

„Situația este similară și la nivelul județului Timiș, unde aproximativ 2000 de absolvenți de liceu din această promoție nu s-au înscris la bacalaureat, iar procentul de promovare de 56 % nu mulțumește nici pe departe pe oricine care înțelege importanța acestui examen susținut la finalul a 12 ani de școală”, explică Marilen Pirtea.

Rectorul UVT consideră că este necesar, ca pe lângă Bacalaureat-ul din prezent, să se introducă și un Bacalaureat profesional și vocațional. „Astfel, nu i-am pierde pe cei care nu se prezintă la examen, nu doresc să urmeze o facultate sau nu fac față rigorilor examenului actual, dezvoltând, de asemenea, învățământul postliceal profesional de meserii”, mai precizează rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Marilen Pirtea este de părere că de vină pentru rezultatele slabe la Bacalaureat sunt decidenții politici, schimbările din domeniu, și nu numai. „Decidenții trebuie să conștientizeze că sistemul de învățământ este un bun al fiecăruia dintre noi și că au o responsabilitate față de fiecare cetățean în parte. Prin eforturi comune, doar în interesul copiilor noștri, putem atinge un nivel la care zeci de mii de tineri, în fiecare an, să nu mai afle că nu au învățat în 4 ani de liceu nici cât pentru un examen. Rezolvarea problemelor din învățământ nu stă în mâna unui singur om, ci în a noastră, a tuturor. Noi alegem decidenții din domeniu pentru ca ei să aleagă pentru noi”, spune rectorul UVT.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*