Ultimele stiri

Rectorul UVT, supărat pe decidenţii români „cu gândire învechită”. De ce le bate obrazul

marilen pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, este foc şi pară pe unii decidenţi români, despre care spune că sunt blocaţi în „gândiri învechite”.

Acestor politicieni, rectorul UVT le adresează şi o scrisoare deschisă intitulată „Cât veți mai continua să ignorați diaspora? Nu aveți capacitatea să faceți o țară ca afară, dar nici nu lăsați pe alții să vă învețe”. „Doresc să menționez că rândurile acestea nu se adresează unei anumite culori politice și nici nu are drept țintă un anumit personaj. Nemulțumirea mea se îndreptă spre decidentul român care în 25 de ani nu a făcut decât să încălzească un scaun și să fie plătit pentru a răspunde la telefon cu „Da, șefu’…”. Vă recunoașteți voi, aceia la care mă refer, în aceste rânduri”, spune Marilen Pirtea.

Vă reamintim că, zilele trecute a fost organizată, la Bruxelles, o reuniune de relaționare între reprezentanții Universității de Vest din Timișoara și absolvenții săi care lucrează în instituțiile europene, cu scopul de a-şi întări prezența în mijlocul forurilor de nivel comunitar. „Aș fi preferat să nu fim primii sau singurii din țară cu o asemenea strategie. Spun asta în contextul în care ar trebui să trecem peste acea concepție care îi pune gând rău „caprei vecinului”. Suntem mai câștigați dacă vecinul nostru este unul puternic și poate dezvolta întreaga comunitate în jurul lui. Ne-ar fi tuturor mai bine și am activa într-un sistem mai sănătos dacă importanța diasporei ar fi conștientizată la scară largă”, este de părere Marilen Pirtea.

Rectorul UVT mai spune că a aflat de la absolvenţii UVT din Bruxelles că se simt uitați de țară, că ideile lor nu răzbat mai departe de cercurile obișnuite. „Nici nu ar avea cum, din moment ce mulți dintre decidenții noștri sunt blocați într-o gândire învechită, cum că pe ei nu-i învață nimeni să-și facă meseria. O gândire mai nocivă, greu de crezut că există. Avem mereu ceva nou de învățat sau de corectat. Statele occidentale au realizat acest lucru și recunosc resursa imensă a cetățenilor de peste graniță. Este greșit să considerăm diaspora doar ca pe o sursă imediată de echilibrare a bugetului. Beneficiile pe termen lung se văd numai dacă reușim să o implicăm activ în proiectele noastre”, declară Marilen Pirtea.

În final, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara propune formarea de compartimente specializate, în toate ministerele, consiliile județene și locale, care să aibă ca scop identificarea românilor de peste graniță, pozițiile lor în diferite foruri decizionale și modul în care aceștia ar putea contribui la crearea unor noi proiecte comune sau la îndeplinirea obiectivelor noastre ca țară, fie că vorbim de educație, infrastructură, sănătate, justiție sau alte domenii.

„Putem spune cu o oarecare siguranță că nu îi vom repatria prea curând, iar țara nu are momentan capacitatea să-și mențină tinerii acasă. Propun ca statul să valorifice această resursă de acolo de unde ea se află, dar pentru un asemenea demers trebuie să știm și să ne dorim mai mult decât „Da, șefu’…”, conchide Marilen Pirtea.

1 Commentariu pe Rectorul UVT, supărat pe decidenţii români „cu gândire învechită”. De ce le bate obrazul

  1. Felicitari pentru scrisoarea deschisa! Ati identificat mai multe adevaruri neplacute pentru politicienii romani, indiferent de culoarea politica. Felicitari pentru legatura pe care o cultiva UVT cu absolventii din tara si strainatate.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*