Ultimele stiri

Recuperarea vilelor retrocedate în condiții suspecte merge greu. Viceprimarul Traian Stoia cere explicații Serviciului Juridic

Traian Stoia

Primăria Timișoara vrea să recupereze imobilele retrocedate fără temei legal, dar juriștii instituției se mișcă foarte greu. O spune chiar viceprimarul Traian Stoia care susține și că sunt cazuri în care s-au pronunţat deja şi organele de anchetă şi instanţele de judecată, iar casele ar fi trebuit să fie aduse deja, din nou, în proprietatea municipalităţii.

Traian Stoia spune că a solicitat explicaţii de la Serviciul Juridic al primăriei, aflat în subordinea primarului Nicolae Robu, cu privire la ce s-a făcut până acum pentru recuperarea anumitor clădiri pierdute.

„Având în vedere că noi discutăm de foarte multă vreme – prin conferinţe, pe la televizor, prin oraş – despre încercările pe care le facem de a readuce în proprietatea primăriei imobile care au trecut la alţi proprietari fără un temei legal, având în vedere că lucrurile se mişcă foarte foarte greu, am luat decizia de a solicita în scris Serviciului Juridic să ne spună cum urmăresc ei desfăşurarea aceasta de argumente în favoarea primăriei, cu motivaţii aduse la fiecare conferinţă de presă, şi ce fac ei, alături de patrimoniu, pentru a readuce în proprietatea primăriei clădirile despre care tot vorbim de un an de zile. Am solicitat pentru două imobile, pentru început, Serviciului Juridic şi Direcţiei Clădiri Terenuri, să iniţieze consultări între specialiştii lor, în special cu cei de la Juridic, pentru reglementarea regimului juridic al celor două imobile”, a declarat viceprimarul.

Imobilele la care face referire viceprimarul Traian Stoia sunt două case retrocedate în condiții suspecte unor familii țigănești. Este vorba despre o vilă de la strada Academician Alexandru Borza, fostă Trandafirilor, nr. 5, şi despre corpul B al unei clădiri de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.

„Pe Trandafirilor nr. 5 a fost atribuit imobilul unui moştenitor care vinde unui cumpărător de etnie romă şi se vinde în continuare de trei-patru ori. La un moment dat, primăria îşi dă seama că a greşit şi atacă cu recurs în anulare la ÎCCJ. Hotărârea Înaltei Curţi este sută la sută în favoarea primăriei, stabilindu-se obligaţia de a se reveni la proprietarul iniţial. Proprietarul iniţial fiind Primăria Timişoara, era normal, din punctul nostru de vedere, ca primăria să-şi intabuleze şi să repreia clădirea. Acest lucru nu s-a făcut. După părerea noastră, nu s-a făcut din cauza unui neglijenţe, a unei necunoaşteri la nivel relativ elementar a ceea ce trebuie să facă oficiul juridic(…) Clădirea de pe Mihai Viteazul a reintrat în posesia primăriei, dar trebuie făcute nişte acte… Clădirea are unul dintre ziduri, zidul clădirii B spre clădirea A, pe celălalt topo, trebuie rezolvată problema asta. În acest caz deocamdată nu s-a făcut nimic, la fel ca şi pe Trandafirilor, unde, la fel, în condiţiile în care se făceau paşii normali avansam foarte repede şi spun asta după ce am discutat cu oameni care sunt de meserie”, susţine edilul.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*