Ultimele stiri

REVOLTĂTOR! O elevă nu este lăsată de Inspectoratul Școlar Timiș să participe la olimpiada națională la Informatică, deși a obținut locul întâi la faza județeană

matematica

O elevă care a câştigat locul I la faza judeţeană a olimpiadei de matematică este oprită să  participe la faza naţională de către conducerea Inspectoratului Școlar Timiș dintr-un motiv aberant. Abuzul a fost realizat prin declararea ei în afara concursului.

Concret, la data de 8 martie 2014, Liza Szabo, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic Bartok Bela din Timişoara, a participat la olimpiada județeană la matematică și a obținut locul întâi, alături de un alt elev de la o altă școală din oraș. A doua zi s-au afișat rezultatele finale, doar că, de data aceasta, în dreptul numelui ei era trecută mențiunea „participare în afara concursului”. Abia după câteva zile, tatăl fetei a aflat că Liza Szabo a fost declarată în afara concursului pentru ea nu ar fi avut dreptul de a participa la faza naţională a olimpiadei de matematică. De fapt, toţi elevii de la Liceul Bartok Bela au fost discriminaţi în acest mod. Acest abuz a fost motivat de inspectorul Zeno Blajovan prin faptul că elevii acestei şcoli nu au participat la faza locală a olimpiadei.

“Este adevărat că, în 21 februarie, elevii de la Bartok au participat la un alt concurs de matematică, programat cu câteva luni înainte. Unii dintre ei ar fi participat cu drag şi la olimpiadă, ba chiar s-au înscris la aceasta. Cu câteva zile înainte de aceste competiţii, inspectorul Zeno Blajovan a schimbat însă data pentru olimpiadă. În loc să se desfăşoare sâmbătă, 22 februarie (ziua de sâmbătă fiind tradiţională pentru olimpiadă) a organizat concursul vineri, 21 februarie. Evident, elevii de la Liceul Teoretic Bartok Bela nu puteau fi în două locuri. Dându-şi seama de haosul creat prin acţiunile sale, inspectorul Zeno Blajovan i-a asigurat pe elevii cu rezultate bune că vor putea participa la faza judeţeană a olimpiadei de matematică, fapt care s-a şi întâmplat”, explică Lucian Szabo, tatăl fetei discriminate. Acesta este de părere că reprezentanții ISJ Timiș au înlăturat-o cu cruzime pe fiica sa, au discriminat-o.

Inspectoratul Școlar Timiș precizează, într-un comunicat de presă, că eleva de 14 ani  nu poate merge la faza națională a olimpiadei la matematică din simplul motiv că nu a participat la faza locală, deși inspectorul pentru matematică i-a asigurat pe elevi că acest lucru este posibil.

“Intenţia domnului inspector şcolar pentru matematică, la solicitarea verbală a unor cadre didactice de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara, a fost de a permite participarea la etapa judeţeană a Olimpiadei de Matematică a unui grup de elevi de la Liceul Teoretic “Bartok Bela” din Timişoara, selectaţi după rezultatele la Concursul de Matematică “Zriniy Ilona”. Acestă intenţie a fost comunicată prin e-mail, ca mesaj personal, domnului inspector şcolar pentru minoritatea maghiară în data de 20.02.2014. Acest demers poate fi considerat o intenţie şi nu  un demers instituţional,  atât timp cât nu a fost  aprobat de conducerea I.Ş.J. Timiş”, precizează reprezentanții ISJ Timiș.

 

1 Commentariu pe REVOLTĂTOR! O elevă nu este lăsată de Inspectoratul Școlar Timiș să participe la olimpiada națională la Informatică, deși a obținut locul întâi la faza județeană

  1. Asa de buna este aceasta eleva ,incat azi ,la Concursul Interjudetean Traian Lalescu s-a facut de ras …ca si acum 2 ani cand a mai participat : locul 17 din 24 si 9 puncte din 40 :))) deci ,unde ii este valoarea ???? Oricum pentru cine urmareste concursurile de matematica nu este o surpriza …astea ii erau mereu ‘performantele ‘ …ce este FOARTE DUBIOS este rezultatul de la judeteana …am MARI dubii ca este real !!!!!
    Niciodata nu a facut vreo performanta ,era mereu dupa locul 10 la concursurile de matematica …asa ca … nu avea ce sa caute la Nationala ,o depaseste cu muuuult .

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*