Ultimele stiri

Revoluționarii, sărbătoriți în cadrul plenului Consiliului Local. De ce s-a spus că Laszlo Tokes nu e erou național / FOTO

Cu intonarea imnului național și cu un moment de reculgere.  Așa a început plenul festiv al consiliului local, ședință dedicată sărbătoririi a 25 de ani de la Revoluție.  De această dată, în sala mare de la Operă,  nu s-au strâns doar cei din administrația locată.  Prezenți au fost și revoluționari din Timișoara și din țară, dar și alte personalități locale.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Nicolae Robu.  Acesta  a ținut să vorbească despre importanța victoriei Revoluției din 1989 și despre importanța Timișoarei , oraș considerat leagăn al libertății.

„Au fost acolo, am fost acolo, peste 100.000 de suflete, iar aramata a fraternizzat cu poporul. Sărbătorim astăzi, 25 de ani de la izbucnirea Revoluției, iar sâmbătă vom sărbători 25 de ani de la victoria Recoluției. Sunt două zile sfinte ce trebuie să rămână în mințile noastre. Trebuie să aducem un omagiu celor care și-au pierdut viata, celor care au fost aproape să-și piardă viată și tuturor celor care au contribuit la victoria libertății. (…) Trăiască Timișoara, leagăn al libertății, trăiască România liberă”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Ședința a continuat cu un moment festiv dedicat celor care au făcut posibilă căderea comunismului. Astfel, cele 9 asociații de revoluționari au primit din partea municipalității distincții, constând în monede aniversare bătute în argint. Momentul a strâns mii de aplauze, nu numai pentru apreciere, dar și pentru unele declarații făcute de liderul uneia dintre asociații. Acesta l-a desființat pe pastorul Laszlo Tokes spunând că desi este erou național, acesta nu a contribuit la izbucnirea Revoluției din Timișoara cu prea multe. Acesta își motivează afirmația prin faptul că pastorul le-ar fi cerut timișorenilor să plece pentru a nu-i face rău atunci când aceștia s-au strâns în fața casei sale pentru a-l susține.

„Scânteia nu a plecat de la Laszlo Tokes, ci de pe pod de la Maria, unde s-a format un grup de oameni. Piața Victoriei din Timișoara s-a umplut pentru că enoriașii au venit să demonstreze, sau pentru că oamenii au fost înștiințați să iasă în stradă pentru libertate. Vreau să-l rog pe domnul primar să scrie istoria așa cum a fost ea” , unul dintre liderii uneia dintre asociațiile de revoluționari  Sorin Oprea

În timplul ședinței au apărut și neînțelegeri între revoluționari. Toate pentru că, în momentul în care reprezentanții asociației Balconul Operei au urcat pe scenă șă-și revendice distincția voci au susținut că formațiunea e compusă din revoluționari falși. Totuși, reprezentantantul asociației a motivat că asociația lor a apărut ulterior, după ce alte asociații s-au dezbinat, susținând că normal ar fi fost să existe o singură asociație numită Asociația Revoluției din Timișoara. “A luat parte din dezbinarea asociațiilor. Una trebuia să fie Asociația Revoluției din Timișoara”, a spus acesta. În plus, consilierilor locali li s-a cerut ca pe porține de intrare in oraș să existe inscripția “oraș martir”. Robu le-a promis că pe porțile orașului va scrie, cât de curând, „Timișoara, orașul inițierii Revoluției din 1989”.

În plus, municipalitatea a dat și o medalie specială tuturor asociațiilor la un loc. Deși între asociații, au existat diferite dispute de-a lungul timpului, gestul a fost apreciat de toți cei prezenți, care au strigat minute în șir „Victorie”, „Libertate” și „Timișoara”. De asemenea, o medalie a fost acordată și asociației Frontului Național Român.

Cu toate acestea, a existat un moment în care revoluționarii au precizat că au luptat aproape pentru nimic, asta pentru că nu e libertate în România la ora actuală. Aceștia au motivat că medicamentele sunt prea scumpe,că  mamele ajung slugi în străinătate, iar copii n-au ce mânca. Toate acestea ar fi reprezentat libertate în viziunea celor mai mulți dintre revoluționari, dar sunt lucruri ce lipsesc din cele mai multe case din România.

Ședința a continuat cu luări de cuvânt din partea revoluționarilor.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*