Ultimele stiri

Robu rămâne împotriva copacilor în Piața Libertății! Cum decurg lucrările în zonă / FOTO

Problema tăierii copacilor din Piața Libertății a ajuns și pe masa administrației prezidențiale, dar acest lucru pare să nu-l fi mișcat pe primarul Nicolae Robu care vrea mulți copaci la Timișoara, dar nu în centrul istoric.

Edilul-șef al Timișoarei își menține poziția în ceea ce privește plantarea de copaci în Piața Libertății. Aceștia ar putea apărea la sfârșitu lucrărilor, ca mbilier stradal, dar vor fi în număr mic. Motivul este același pe care Robu l-a prezentat în repetate rânduri. Nicio mare piață din Europa nu are copaci.

DSC_0420

 

În plus, edilul este supărat foc pe problemele scoase pe tapet de către peisagiștii din Timișoara, despre care spune că nu vin nicio dată la discuții cu autoritățile municipale. Faptul că în Timișoara este nevoie de copaci este o realitate, spune Robu, doar că în opinia edilului aceștia trebuie plantați în locuri bine stabilite.

„Problema copacilor nu e așa de simplă cum o tratează unii. Acei peisagiști nu vin niciodată la discuții. La Bruge v-am arătat acea piață de acolo, nu era niciun copac în acea piață superbă, și în majoritatea covârșitoare a piețelor nu există niciun copac. (…) Este foarte simplu să plantezi copaci și apoi să-i vezi uscați. Pe un teren care are denistate foarte ridicată, copacii nu sunt bine hărniți și nu rizistă. În plus când le cresc rădăcinile se produc denivelări în jurul lor. Și asta v-o spun eu care a plantat peste 3000 de copaci. Mie îmi plac copacii. Chiar am spus că la Washington mi-au plăcut că sunt foarte mulți copaci. Trebuie să avem mulți copaci, dar trebuie să îi punem unde se potrivește să fie”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Duma 253 Duma 237

În ceea ce privește stadiul lucrărilor în Piața Libertății, acestea merg în linie dreaptă. Muncitorii lucrează de zor la pavaj, deja ajungând până la Primăria Veche cu el. Singura problemă, care împiedică realizarea mai grabnică a pavării este ridicată de vestigiile găsite în zonă, dar Ministerul Culturii, cel care ar trebui să dea un aviz, n-a făcut încă acest lucru, spune Nicolae Robu.

„Nu avem soluția. Soluția trebuie să fie aprobată de Ministerul Culturii. De aceea acolo este înco acel plastic. Așa e și la Piața Sfântul Gheorghe. Noi nu putem să terminăm lucrările acolo, până nu avem aviz de la Ministerul Culturii”, a mai adăugat edilul.

DSC_0426 DSC_0422

Deși termenul pentru reabilitatea centrului istoric esta luna ulie 2015, lucrările n-o să fie gata tot până atunci. Cu siguranță vor fi terminate, totuși, până atunci Piața Libertății, Piața Sf Gheorghe, străzile Lucian Blaga, Mertzi, Vasile Alecsandri, Propargescu și Strada Fără Nume, rămânând să se mai efectueze lucrări în piața Unirii și pe strada Eugeniu de Savoya după acestă dată.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*