Ultimele stiri

România are datorii de peste 192 de milioane de euro la spitalele din străinătate

medici

Țara noastră datorează spitalelor din străinătate pentru tratamentele acordate românilor peste 192 de milioane de euro. Potrivit CNAS, pentru cei 1010 români care au plecat la tratament în străinătate cu formularul E112, anul trecut, autorităţile au avut la dispoziţie un buget de peste 33.600 de euro. În realitate, costul tratamentelor acordate anul trecut în spitalele din străinătate s-a ridicat la peste 33 de milioane de euro arată datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) puse la dispoziţie pentru ziarul Gândul.

Sistemul sanitar din România, atât cel de stat, cât şi cel privat, pierde tot mai mult teren în detrimentul spitalelor din străinătate. Dovadă stau miile de români care pleacă anual la tratament peste graniţă. Şi asta nu pentru că nu avem medici excepţionali, ci pentru că pacienţii de la noi din ţară nu pot beneficia de tratamente adecvate. „Medicii români sunt străluciţi, dar un bolnav de cancer are nevoie şi de molecule de ultimă generaţie, iar în ţară nu poate beneficia de un tratament adecvat. În România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată de aproape şase ani. Un bolnav de cancer nu poate beneficia de un tratament adecvat. În România, un bolnav de cancer doar supravieţuieşte, din păcate, nu se poate şi trata. Românii ajunşi în situaţii din astea caută să îşi salveze viaţa oricum şi oriunde”, a declarat pentru Gândul, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În total, datele CNAS arată datoria pe care România o are către spitalele unde s-au tratat românii în baza formularului E112 este de peste 192 de milioane de euro.

Introdus în 2007, formularul E112 se adresează românilor ale căror afecţiuni nu pot fi tratate în ţară sau care nu pot beneficia de tratament adecvat în ţară datorită complexităţii cazului. O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru ca tratamentul oferit în străinătate să fie suportat de stat în baza formularului E112 este ca afecţiunea să fie inclusă în lista pachetului de bază de servicii medicale disponibil în România. În plus, tratamentul este oferit doar în spitale din Europa.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*