Ultimele stiri

România nu mai are nevoie de gaze rusești

În această iarnă, indiferent cât de grea ar fi, România nu mai depinde de gazele ruseşti, aşa cum se întâmpla până acum câţiva ani, anunţă economica.net.

De mai mult de 1 an de zile, populaţia consumă doar 2% gaze de import în coş, iar industria consumă 5% din import. Inclusiv în sezonul rece trecut, proporţia local/import în coşul pentru populaţie a rămas aceeaşi, iar la fabrici a crescut până la maxim 10%. Potrivit reprezentanţilor ANRE, şi în această iarnă ponderea importurilor de gaze din Rusia va fi extrem de redusă, mai ales că acum s-au disponibilizat încă 2 – 2, 5 miliarde de metri cubi din producţia internă, odată cu sistarea producţiei în fabricile de îngrăşăminte ale miliardarului Ioan Niculae, cei mai mari consumatori industriali de gaze, scrie nasul.tv.

Preţul reglementat al gazelor pentru industrie este de 89 de lei/MWh. La Baumgarten, Austria, cel mai mare hub de gaze din estul Europei, MWh costă 17,4 euro, adică aproximativ 77 de lei, fără componenta de transport.

În cazul în care vreo firmă din România aduce gaze direct din Rusia, atunci preţul exprimat în mia de metri cubi este de circa 350 de dolari, aproape 100 de lei/MWh, informează aceeași sursă. .

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*