Ultimele stiri

Ruşii cu ipoteci în monede străine se află într-o situaţie dramatică. Cui i-au adresat o scrisoare deschisă, în care solicită ajutor

Ruşii care au luat credite ipotecare în valute străine, pentru a profita de dobânzile reduse, se află acum într-o situaţie dramatică. Ei nu au ezitat să-i ceară ajutorul preşedintelui Vladimir Putin.

În situaţia în care rubla a scăzut cu 45%, faţă de dolarul american, în doar şase luni, ipotecile au devenit o piatră de moară pentru ruşii datornici, informează money.cnn.com.

Un grup de activişti, care reprezintă zeci de mii de proprietari, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Vladimir Putin, în care solicită ajutor de la stat pentru plata ipotecilor.

„Dragă Vladimir Vladimirovici, nu vă cerem să ştergeţi datoriile, suntem pregătiţi să ne îndeplinim obligaţiile, dar acestea trebuie să fie corecte şi exprimate în moneda naţională”, au precizat ruşii care nu îşi mai permit să-şi plătească ratele.

Scrisoarea a fost publicată de publicaţiile ruse Vedomosti şi Kommersant, precum şi pe pagina de Facebook a grupului. Oamenii afirmă în document că guvernul rus este „parţial responsabil” pentru criza financiară din Rusia.

Ipotecile în valute străine erau populare înainte de criză, iar băncile ruse ofereau dobânzi excelente, la jumătatea celor percepute în cazul creditelor în ruble. Acest lucru se întâmpla deoarece ipotecile erau strâns legate de dobânzile din ţara respectivă.

Ipotecile au fost oferite în dolari, euro şi franci elveţieni. Cele mai populare au fost în dolari. Banca centrală a Rusiei i-a încurajat pe creditorii ruşi să transforme datoriile în dolari şi euro în ruble, pentru a preveni deprecierea şi mai puternică a monedei naţionale.

Într-o scrisoare adresată băncilor în ianuarie, banca centrală a recomandat folosirea ratei oficiale de schimb din octombrie 2014, când un dolar valora 33 de ruble. În prezent, un dolar valorează 66 de ruble.

Banca centrală a avertizat că eventuala criză ipotecară va determina pierderi şi mai mari pentru bănci, care au fost deja afectate de sancţiunile occidentale şi economia precară a Rusiei.

 

Sursa: Gândul

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*