Ultimele stiri

Salvatori de vieţi încă de pe băncile şcolii. Cei mai pricepuţi sanitari din Timiş merg în etapa naţională [FOTO]

Sanitarii Priceputi

Resuscitare de victime, respirație artificială, pus de atele sau bandajarea de răni – o muncă de oameni mari, care nu îi sperie deloc pe mai mulţi micuţi din Timiş. Vorbim despre elevii care s-au strâns astăzi în curtea Liceului Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara pentru a participa la etapa judeţeană a concursului de sănătate și acordare a primului ajutor, Sanitarii Pricepuți.

Timp de câteva ore, aproximativ 50 de elevi au luat pe umerii lor munca depusă de medici şi paramedici şi au încercat să fie ei salvatorii de vieţi. Toţi şi-au dat silinţa ca fiecare probă a concursului să fie trecută cu brio, pentru ca, la sfârşitul competiţiei, echipajul lor să fie cel care merge în următoarea etapă.

Zece echipaje a câte cinci persoane fiecare au luat parte la competiția din această dimineață. Astfel, cinci echipaje de liceu și cinci de la școli generale, din localitățile Timișoara, Făget, Buziaș, Recaș, Sânnicolau Mare, Bacova sau Foeni au participat în competiția organizată de Crucea Roșie Timiș. În cadrul concursului participanții au fost supuși unei probe teoretice, în care elevii au trebuit să răspundă unor întrebări dintr-o bibliografie prestabilită, dar și unei probe practice în care participanții au acordat primul ajutor unor victime fictive. Cel mai bun echipaj dintre toate va merge în etapa națională a concursului.

“Câștigătorul de la faza județeană, cel mai bun echipaj, va merge în etapa națională. Acolo va fi mai greu, vor exista trei probe și vor fi multiple victime, iar cel care câștigă va merge la etapa pe plan internațional”, a declarat Gheorghe Sebok, președintele filialei Timiș a Crucii Roșii.

Anul acesta în etapa natională a competiției va ajunge echipajul Liceului Ioan Jebelean din Sânnicolaul Mare. Acesta au primit cel mai mare punctaj din partea juriului și s-a clasat pe primul loc în competiția liceenilor. În ceea ce îi privește pe micuții de generală, cei mai buni au fost cei de la Școala Generală Nr. 19 din Timișoara, dar având în vedere că în fiecare an se merge prin rotație în etapa națională, anul acesta privilegiul le-a revenit celor de la Sânnicolau Mare.

Sanitarii Pricepuți este singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfașoară în școlile din România. Concursul este organizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății Publice și Ministerul Administrației și Internelor.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*