Ultimele stiri

Şase oficiali FIFA, între care şi vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, reţinuţi în Elveţia

Poliţia elveţiană a reţinut, miercuri dimineaţă, la un hotel din Zurich, şase oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează cotidianul Blick, în ediţia sa digitală. Printre persoanele reţinute se numără vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo.
Printre cei şase oficiali ai FIFA reţinuţi, miercuri dimineaţă, la Zurich, într-un caz de corupţie, se numără doi vicepreşedinţi ai forului mondial, Eugenio Figueredo din Uruguay şi Jeffrey Webb din Insulele Cayman, informează BBC.
În vârstă de 50 de ani, Jeffrey Webb este totodată preşedintele confederaţiei nord-americane de fotbal (CONCACAF) şi preşedintele federaţiei de fotbal din Insulele Cayman.

De asemenea, potrivit sursei citate, au mai fost arestaţi preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.
Conform New York Times, pe lista anchetatorilor americani figurează nouă oficiali FIFA bănuiţi de corupţie: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin şi Nicolás Leoz.
Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a efectuat o scurtă vizită la hotelul unde a avut loc acţiunea poliţiei elveţiene, dar nu a dorit să facă declaraţii.
Şase membri ai Comitetul Executiv al FIFA au fost reţinuţi de poliţia elveţiană la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA. Ei sunt bănuiţi că ar fi primit mită milioane de dolari, potrivit autorităţilor elveţiene.
Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.
FBI şi Departamentul de Justiţie vor organiza o conferinţă de presă în cursul zilei de miercuri. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.
Persoanele reţinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat.
Acţiunea poliţiei s-a desfăşurat discret, unele dintre persoanele reţinute fiind conduse la maşinile autorităţilor fără cătuşe la mâini.
Cei şase erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.
Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*